IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира процедурата за избор на нов председател на КЕВР

В ГЕРБ-СДС очакват, че начело на енергийния регулатор ще застане Васил Щонов

20:58 | 21.01.22 г.
<p>
	<em>Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Председателят на КЕВР Иван Иванов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народните представители одобриха процедурните правила за избора на нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и един член на комисията, които са с изтекъл мандат. Мандатът на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов изтече още през април 2020 година, но процедурата за смяната му се провали на два пъти заради липсата на кандидати и той остана на поста си.

С изтекъл мандат е и Евгения Харитонова, която е член с опит в областта на енергетиката.

По време на дискусията в енергийната комисия депутатите от управляващата коалиция не одобриха предложението процедурните правила да бъдат разгледани след обнародването на промяната в Закона за енергетиката в Държавен вестник. По-рано днес (21 януари) депутатите одобриха на първо четене промените в енергийния закон, които се отнасят до изискванията към членовете и състава на КЕВР.

По време на дебатите представителите на опозицията също попитаха по кои текстове от Закона за енергетиката ще се проведе изборът предвид паралелно течащата процедура за промяна точно в частта за изисквания към членовете на енергийния регулатор.

С редакционно предложение на Делян Добрев тази неяснота можеше да бъде избегната - депутатът от ГЕРБ-СДС предложи промяна в текста, според която предложения за нов председател и член на КЕВР да бъдат направени в срок от 14 дни. Идеята не беше подкрепена и парламентарно представенте партии ще имат пет дни да представят своите номинации за председател и член на енергийния регулатор.

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) даде на председателстващия заседанието запечатан плик с името на кандидата на управляващите за председател с препоръката да го отвори в деня на избора, но Мирослав Иванов отказа да го приеме. Депутатът сам отвори плика и прочете своето очакване, че следващият председател на КЕВР ще бъде Васил Щонов.

Щонов беше служебен министър на енергетиката в правителството на Георги Близнашки. Според биографията му, публикувана на сайта на президентството, той има опит като инвестиционен банкер в областта на енергетиката и технологиите и като консултант по управленски въпроси в САЩ.В момента Щонов е зам.-председател на Надзорния съвет на ББР.

Бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков беше категоричен, че с промените се нарушава независимостта на енергийния регулатор и няма да бъдат намерени решения на проблемите на българските граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още