IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Солена" глоба грози "Топлофикация - Габрово" заради нарушения

Серия от аварии остави няколко дни без парно и топла вода жителите на града

12:21 | 23.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Заради нарушения в топлоподаването "Топлофикация - Габрово" може да бъде санкционирана от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това стана ясно след заседание в енергийния регулатор.

Членът на Комисията Евгения Харитонова поясни, че размерът на глобите е предвиден в Закона за енергетиката, но уточни, че не трябва да се бърза със санкциите, а първо да приключи проверката на казуса.

"Не бързам да отнемам или да давам лицензи, първо трябва да помислим какво става с отоплението на Габрово", категорична е тя.

Пред журналисти председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев пък посочи, че глобите, предвидени в законодателството, са "солени". Той коментира още, че дори и новите съоръжения имат процент на аварийност, въпреки че топлофикационните дружества са длъжни да осигурят непрекъсваемост на услугите.

Решението дали и с колко ще бъде глобена топлофикацията ще дойде от регулатора. 

От началото на отоплителния сезон дружеството има проблеми със серия от аварии - на топлопреносната мрежа и в самите съоръжения на топлофикацията. В края на миналата година с решение на РИОСВ Велико Търново е въведен в експлоатация нов котел, който работи на биомаса - дървесен чипс и слънчогледови пелети.

Именно проблеми с тази нова инсталация и със съществуващия котел, работещ на въглища, обаче остави за дни жителите на Габрово без парно и топла вода. Клиентите на дружеството са между 20 и 25% от домакинствата в града.

По време на открито заседание днес беше разгледано искане за промяна на лиценза на "Топлофикация - Габрово". В него дружеството иска да бъдат изведени от експлоатация стари котли и парогенератори, а в замяна да бъде включен котелът на биомаса, както и да запази още един котел на въглища, който да бъде заместваща мощност.

Работната група към КЕВР първоначално се изказва в подкрепа на това искане, но след проблемите в този отоплителен сезон изпитва съмнения, че с промяната на лиценза дружеството ще успее да изпълни своето основно задължение.

Изпълнителният директор на "Топлофикация - Габрово" Калин Ангелов обясни, че в момента дружеството проверява и анализира причините за проблемите и обеща те да бъдат отстранени през летния сезон. На базата на анализите ще бъде разработена и методика за компенсиране на клиентите заради нарушеното топлоподаване.

Ангелов обясни, че тази зима е била особено тежка и по тази причина дружеството не е успяло да изпълни своите задължения. Според разчетите на дружеството двата оставащи да работят котела ще могат да осигурят дори и поотделно нуждите от парно и топла вода на града, но при нормална зимна обстановка.

От КЕВР критикуваха "Топлофикация - Габрово" и че не е влязла във връзка с общината при наличието на аварии. Дружеството не е уведомило и своите клиенти за проблемите, които изпитва. Препоръката на Евгения Харитонова е топлофикацията да комуникира с местната власт в града.

Решението дали ще бъде променен лицензът на дружеството, съгласно тяхното искане, ще бъде взето на закрито заседание на регулатора, насрочено на 16 март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още