IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Socar и "Булгартрансгаз" проучват възможностите на газовия хъб "Балкан"

България е ключов участник в Южния газов коридор, отчитат в азербайджанската газова компания

20:28 | 18.07.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Азербайджанската Socar и "Булгартрансгаз" ще проучат възможностите за допълнителни маршрути за доставка на природен газ, както и за пренос през България до други пазари в Югоизточна Европа. Това съобщиха от Министерството на енергетиката.

Конкретните стъпки са предвидени в Меморандум за разбирателство, подписан между двете компании в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова и посланика на Азербайджан Н.Пр.Наргиз Гурбанова. За началото на разговорите между двете компании анонсира преди месец зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков. 

В документа е записано, че Socar ще проучи техническите и търговските възможности на съществуващата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз", нейното разширение и плановете за газовия хъб "Балкан".

"Тези допълнителни количества не включват съществуващите договорени обеми, предвидени да се доставят до България", посочват от енергийното министерство, визирайки подписания през 2013 година договор за доставка на 1 млрд. куб. метра газ годишно през Южния газов коридор.

Българската газова инфраструктура се развива отлично и може да осигури достъпа на газ от Азербайджан до трети страни, коментира Теменужка Петкова пред Мурат Хейдаров, изпълнителен директор на дъщерната компания на Socar - Socar Balkan.

От своя страна той посочи, че България е ключов участник в Южния газов коридор и надежден партньор за алтернативни газови доставки и от други потенциални газови находища в региона

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още