IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сл. Нейков: Няма връзка между дълга за "Белене" и изграждането на АЕЦ-а

Смелото анонсиране на изграждането на АЕЦ "Белене" към момента не е обосновано и ясно, смята енергийният експерт

14:40 | 20.08.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Сл. Нейков: Няма връзка между дълга за "Белене" и изграждането на АЕЦ-а

Необосновано се смесват изчистването на дълга на България по проекта "Белене" според арбитражното решение и потенциалното изграждане на АЕЦ "Белене". Това мнение застъпи в предаването  "12+3" на Българското национално радио енергийният експерт Славчо Нейков.

„Няма нито фактическа, нито юридическа връзка между двете теми и те трябва да се разграничат много ясно“, поясни той. 

Според експерта издължаването трябва да стане бързо, защото страната ни губи по 10 млн. лева на месец само от лихви.

„И руската, и българската страна са заинтересовани това да стане час по-скоро. От забавянето на това решение и "връзването" на въпроса с изграждането на "Белене" ние само губим“, поясни Нейков.

Според експерта усилията на кабинета трябва да бъдат подкрепени, защото се търси оптималният ход. Запитан откъде трябва да дойдат парите за разплащането на дълга, Нейков отговори:  „Ситуацията в НЕК въобще не е розова, решение може да се търси на ниво Български енергиен холдинг“.

Според него обаче доста смелото анонсиране на изграждането на АЕЦ "Белене" към момента нито е обосновано, нито е ясно. Ако се върви в тази посока, трябва да се съобразят редица закони, има изискване за обществено обсъждане и за обсъждане със съседни държави, уточни още енергийният експерт.

„От гледна точка на времето няма да е нереалистично, ако кажем, че този въпрос би отнел години“, поясни още той.  

Припомняме, че преди стана ясно, че в края на август в България пристига работната група от "Росатом", която бе създадена за решаване на въпросите около оборудването за АЕЦ "Белене". По думите на енергийния министър Теменужка Петкова Ще се търси и частен инвеститор за довършване на проекта без държавни гаранции и без ангажимент на България за дългосрочно изкупуване на електроенергията. По думите й имало индикации за инвеститорски интерес от "една, две, три компании".

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 4
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
На времето Тодор Живков беше забранил да се изнася злато и беше формирал валутен резерв от два милиарда долара в злато. Политбюро го бутна от власт заради тези пари, които после станаха на милиард и половина за два резеврвни /по-евтини/ руски реактора за АЕЦ Козлодуй, за да не останем без ток като се изчерпат действащите реактори, а останалият половин милиард долара в злато са "мутренска демокрация на консултанския преход" или всъщност това е всичкото злато на България от преди прехода. След смяната на режима поп Иван Костов сложи ръка на оригиналната документация и договори в Брюксел неустойки по строителството на АЕЦ Белене с американски изпълнител на проекта /все едно АЕЦ Белене е червената бабичка, само че от Левски/, които тежат на държавния бюджет и биха бутнали от власт всяко ново правителство освен неговото. Според мен чака Бойко Борисов да му свърши мръсната и тежката работа и като дойде българското председателство на европейската комисия, ще се опита да го бутне от власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
the_evil_lord_Darth_
преди 7 години
Милиард и половина за два резервни руски реактора, които произвеждат електроенергия по 15 стотинки, не по 5 стотинки на киловат час и половин милиард "мутренска демокрация на консултантския преход". Тежки неустойки по договора за строителството на АЕЦ, подготвени и подписвани като компромат, който може да върне властта в ръцете на поп Иван Костов, когато дойде българското председателство на европейската комисия, за да може поп Иван Костов да направи разпети петък на Европа, защото не можа да направи разпети петък на България. Чака Бойко Борисов да му свърши тежката и мръсната работа и като дойде председателството на европейската комисия да го бутне от власт с неустойки и компромати. Извода е "вързан поп в Драгалевски манастир - мирно село".Всяка неделя - Тодор Живковhttps://***.youtube.com/watch?v=WoTPgpriOVYЛелята на Иван Костов - Всяка неделяhttps://***.youtube.com/watch?v=X1vFYaMiJscИван Костов - "Лице в лице"https://***.youtube.com/watch?v=aN2UAqDUQ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още