IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро пускат обществената поръчка за проучване за газоразпределителния хъб у нас

Половината от необходимото финансиране е осигурено от Европейския съюз в размер на 920 хил. евро

12:22 | 15.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Съвсем скоро ще бъде публикувана обществената поръчка за предпроектното проучване за газоразпределителния център в България. Това съобщи по време на конференцията "Стратегическа инфраструктура и инвестиции, България 2017" енергийният министър Теменужка Петкова.

Половината от необходимото финансиране е осигурено от Европейския съюз в размер на 920 хил. евро.

България ще иска да се анализират всички възможни варианти за доставка на газ от различни източници, включително входна точка на границата с Турция и изходна точка на границата със Сърбия, обясни Петкова.

Тя отново подчерта, че диверсификацията на източниците на природен газ, изграждането на липсващата преносна инфраструктура и модернизацията на съществуващата инфраструктура са приоритети на правителството.

Тя каза също, че се очаква и публикуването на процедурата за избор на изпълнител за газовата връзка с Гърция IGB, която е общностен проект за ЕС.

По отношение на модернизирането на газопреносната мрежа Петкова подчерта, че през последните три години са вложени 110 млн. евро в рехабилитация и модернизация чрез европейско финансиране и собствени средства на „Булгартрансгаз“.

Обновени са и 4 от компресорните станции.

Продължават инвестициите в електроенергетиката, където Електроенергийният системен оператор (ЕСО) печели финансиране от Механизма за Свързана Европа за реализацията на няколко проекта. Най-големият е тях е електропроводът Добружда – Бургас.

Петкова допълни, че енергийното министерство в момента разработва стратетия за развитие на енергетиката до 2030 г. с хоризонт до 2050 г. Тя не уточни на какъв етап е процедурата и кога се очава да приключи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още