IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скоро на БФБ тръгва търговията с бели сертификати за енергийна ефективност

С финансовите инструменти ще се удостоверява количеството спестена енергия, посочи зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов

13:36 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Скоро ще започне търговия на Българска фондова борса с така наречените "бели сертификати" за енергийна ефективност – финансови инструменти, които ще удостоверяват количество спестена енергия.

Това прогнозира по време на форума „Индустрия и енергетика 2018", организиран от индустриалния клъстер "Средногорие", заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, предаде БТА.

Сертификатите се издават от Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР).

„България вече издава удостоверения за енергийна ефективност, може би скоро ще има и търговия с "бели сертификати", коментира заместник-министърът.

Investor.bg припомня, че активните участници в процеса на енергийната ефективност ще имат полза от механизма, защото ще върнат по-бързо своите инвестиции.

АУЕР изготви предложение т.нар. бели сертификати да бъдат вид ценна книга и да се търгуват на Българската фондова борса (БФБ – София). Схемата е създадена по проект, финансиран от ОП „Конкурентоспособност”, и за нея не се предвижда създаването на нови, специални институции, ще има минимално административно и бюджетно натоварване. Правят се единствено някои нормативни промени.

Според Лъчезар Борисов  в глобален аспект се очаква икономическият растеж да достигне до 3%, за големите икономики – до около 2 – 2,5%.

Амбицията на България, по думите му, са икономическият растеж да е около 4% през 2018 г.

Той посочи, че за да има такава тенденция, страната се нуждае от финансова стабилност, сигурност на доставките, енергийна стабилност.

Поради тази причина заместник-министърът подчерта, че темата "индустрия – енергетика" е изключително важна.

„Връзките между индустрията и енергетика са важни и в контекста на сигурността“, допълни Лъчезар Борисов и определи като знаково вчерашното посещение на премиера Бойко Борисов в Русия и новините по линия на газовите доставки и сигурността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още