IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синдикатите предлагат държавата да има контрол и в трите ЕРП-та

КНСБ и КТ "Подкрепа" припомнят строгите изисквания при приватизацията на дружествата, които не са поставени в сделката за ЧЕЗ България

13:14 | 02.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Синдикатите подкрепят намерението на правителството да влезе в сделката за ЧЕЗ България, става ясно от съвместна позиция по казуса, изпратена от КНСБ и КТ "Подкрепа". Според организациите държавата трябва да предприеме подобни стъпки и по отношение на другите две електроразпределителни дружества.

В позицията си синдикатите искат и спешни законодателни промени, които да гарантират предварителен, текущ и последващ контрол на държавата и нейните институции върху сделки с критичната енергийна инфраструктура.

Казусът с продажбата на ЧЕЗ България показа, че регулаторите нямат възможност предварително да анализират сделка в енергийния сектор, макар че енергийната инфраструктура е част от националната сигурност. Затова и сега се подготвят спешни промени, които дават повече правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Синдикатите припомнят в своята позиция изискванията, които бяха поставени пред участниците в приватизационните сделки за електроразпределителните и електроснабдителните дружества в страната през 2004 година. Тогава държавата очакваше от потенциалните купувачи собствен капитал над 700 млн. евро, продажби от последната година над 7 хил. гигаватчаса и висок кредитен рейтинг. Изискване тогава е било и да има пряка собственост на големи енергийни дружества.

При сделката за ЧЕЗ България не е поставено нито едно от тези изисквания, няма и упълномощен държавен орган, който да провери кандидата и да гарантира изпълнението на критериите за сигурност на енергийните доставки.

КНСБ и КТ "Подкрепа" изказват и подкрепата си за енергийния министър Теменужка Петкова, отбелязвайки, че промяна в ръководството на Министерството може да постави в риск сектора и да породи социално напрежение.

Темата за ЧЕЗ България можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още