IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще има ли стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“?

Според Явор Куюмджиев има смисъл от проекта, но за Иван Хиновски той е отдавна компрометиран

10:30 | 01.08.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Проектът АЕЦ „Белене“ трябва да се случи със или без участието на държавата, като се постигне съгласие с „Атомстройекспорт“ и бъде намерен инвеститор. Това заяви пред пред Bloomberg TV Bulgaria бившият зам.-министър на енергетиката Явор Куюмджиев.

Според него инвеститори биха могли да са или руски компании, или Турция, която според него в следващите 10 – 15 години няма да има атомна централа поради липсата на специалисти и инфраструктура. Наличието на евтин източник на електроенергия може да подпомогне енергоемките производства в България, допълни той.

„Финансирането и намирането на стратегически инвеститор е неизпълнима задача“, отговори енергийният експерт Иван Хиновски. Той заяви, че  АЕЦ „Белене“ е отдавна компрометиран проект като икономика и инфраструктура, защото е невъзможно да бъде рестартиран. Необходимостта от централата е само теоретична, настоя той.

По повод опитите на енергийното министерство да продаде произведеното в Русия оборудване той каза, че сега единствено може да бъдат минимизирани загубите – или с продажба на техниката или като се направи нов блок в АЕЦ „Козлодуй“.

Всичко вложено в проекта може да бъде загубено, каза Иван Хиновски.

Явор Куюмджиев отбеляза, че при посещението на българската делегация миналата седмица в Москва енергийният министър Теменужка Петкова не е била приета от руския министър на енергетиката, което показвало „по-сложните отношения между управляващите и руската страна“. Това Куюмджиев обясни с големите спрени енергийни проекти, в които участваше България.

Той допълни, че от 2009 г. до днес България е изградила 1100 мегавата фотоволтаици и още 600 мегавата вятърни централи. Това по думите му е съпоставимо с двата блока общо 2000 мегавата, които трябваше да бъдат изградени в АЕЦ „Белене“. Разликата по думите му е, че слънчевата и вятърната енергия са по-скъпи.

Задълженията към ЕС не противоречат на изграждането на атомна централа. На Балканския полуостров има огромен недостиг на електроенергия, заяви Куюмджиев.

Той припомни, че вече са инвестирани 1,5 млрд. лв. в площадката и ако допуснем още средства да бъдат загубени, „ще допуснем огромна грешка“.

Куюмджиев е категоричен, че в момента Москва изгражда 34 блока в цял свят, от които девет в Русия. Но мощности от типа на българския реактор тепърва се проектират, така че сега няма кой да ги купи. „Те ще си вземат парите, това е международно решение, от което няма как да избягаме“, каза той.

За идеята за изграждането на газов терминал в Александруполис и интерконектор, което ще обсъждат днес правителствата на България и Гърция, Куюмджиев смята, че в близките 10 години това няма как да се случи.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 33 rate down comment 1
Дянков
преди 7 години
Яворе,кога стана калайджия,кога ти почерня г--за?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Допълнение: да изчакаме какво ще нареди ЕС и ФЕД. Може да се получи чудна картинка като българска АЕЦ с руско оборудване и технология на 50 години, с американски или китайски капитали, но под управление на Германия /ЕС/, а българинът ще плаща за ток от фотоволтаици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 33 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
Когато управляващите, без оглед на партийна принадлежност, върнат на България откраднатите над 14 милиарда $, АЕЦ Беляне ще бъде построена за 6 милиарда $ понеже никой не краде от себе си . Ако се намери поне един Българин сред властниците, ще стане веднага, ако не -НИКОГА .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 7 години
Да направят компания и да я пуснат на БФБ. Хайде да видим има или няма инвеститори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 43 rate down comment 2
doba
преди 7 години
'при посещението на българската делегация миналата седмица в Москва енергийният министър Теменужка Петкова не е била приета от руския министър на енергетиката'На каквото си постелеш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 36 rate down comment 9
lyusien
преди 7 години
И защо няма да се случи следващите 10 години изграждането на интерконектор с Гърция и огромен газов терминал за втечнен и компресиран газ в Александрополис Защо не го попитате този велик енергиен специалист Това е бъдещето на енергетиката в Европа -втечнен и компресиран природен газ В следващите 10 години континента ще бъде залят от такъв газ евтин От С А Щ Катар Иран Кипар Израел О А Е Северна Африка и дори от Австралия Много по евтино от конвенциалните газопроводи Това е бъдещето и за България До 5 години да започне да ползва този втечнен газ Днес са преговорите с Гърция и това е много важен момент за българското и гръцко правителство Вярвам че този момент няма да бъде пропуснат
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още