IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Щ. Ножаров: Изтича механизмът за компенсации за тока, бизнесът очаква решение

Няма икономическа политика – антикризисните мерки не са социални, следват фалити, дефицит в бюджета и отдалечаване от еврозоната, посочи икономистът

13:13 | 21.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Щ. Ножаров: Изтича механизмът за компенсации за тока, бизнесът очаква решение

Коментарът му е след искането на работодателите депутатите да вземат спешни мерки за цените на газа и тока, както и индексация на строителните договори.

Икономистът потвърди, че по компенсациите за май и за юни се работи коректно. По думите му нормалният хоризонт за бизнеса са 12-месечните договори, но заради свързаността на отделните пазари в ЕС има проблеми българският бизнес да получи дългосрочни договори при търговете за цени и се налага страната ни да мине през нотификация за такъв тип схема за електроенергията, при която да има заделени количества за енергийно интензивната индустрия от тока, който остава от НЕК.

Щерьо Ножаров посочи, че „некомпенсирането на енергийните цени ще доведе до инфлационен шок“ и това ще се отрази върху цялата икономика.

„Ако сега предвидената инфлация е от порядъка на 11-12%, този инфлационен шок ще нарасне до около 16-20%. Бизнесът иска и компенсации за цените на газта. За газта компенсация за цените, които са одобрени от КЕВР за април - 142,52 лв. Цените над тази сума да бъдат компенсирани", припомни икономическият съветник към БСК.

Той изтъкна, че проблемът е, че решението е тръгнало по пътя за изменение на Закона за енергетиката, но че там няма никакви цифри.

"Правомощията се дават на министъра на енергетиката, който преценява. Този фонд на гарантиране на сигурността на електроенергийната система може да остане празен. Пътят на решението в момента отново поставя бизнеса в неяснота", е мнението на икономиста.

Ножаров смята, че индексацията на строителните договори във връзка с енергийните цени оскъпява металните елементи в строителството. 

"Не са платени и част от строителните договори в строителството. Също това, за което не се говори, са плащанията по проекти, които са свързани с европейското инвестиране. Проблемът там е, че при корекции сумите трябва да се приемат от националния бюджет", посочи друг проблем Щерьо Ножаров.

"Икономическата политика я няма, а антикризисните мерки не са такива в своята същност. Ние нямаме управление на основни макроикономически елементи. Ако исканията ни не бъдат изпълнени, в бизнеса ще има много фалити, което пък ще доведе до безработица, което ще увеличи социалните плащания от бюджета. При което дефицитът ще стане по-голям, с което България рискува да отложи с доста години приемането в еврозоната", заяви Ножаров.

Как Италия и Франция са решили проблема на енергийно-интензивната индустрия, която изпитва натиск от цените на тока? Кога ще има среща на бизнеса с хората от властта? Къде остана програмното бюджетиране? Каква сума е необходима и ще стигне ли 1 милиард за компенсации? Ще има ли отлив на чуждестранни инвеститори от България?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още