IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сделки с електроенергия засега ще се сключват само през борсата

Депутатите приеха на второ четене съществени промени в енергийния сектор, които за малко да скарат управляващата коалиция

14:23 | 26.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Двустранните договори за покупка на електроенергия на този етап ще се сключват единствено през специалната платформа на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Това стана след като депутатите отхвърлиха предложение на депутата от БСП Атанас Костадинов за промяна на влезлите в сила правила от 1 януари 2018 година.

В Народното събрание втори ден се гласува последната мащабна реформа в енергийния сектор. В сряда дебатите бяха прекратени след спор дали да бъдат дадени нови правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да одобрява сделки с енергийни дружества. Появиха се опасения, че този казус може да се скара управляващите.

В крайна сметка ГЕРБ подкрепи идеята на "Обединените патриоти", макар и с уточнението, че промяната в нормативната база няма да важи за сделката с активите на CEZ Group у нас.

По отношение на двустранните договори председателят на енергийната парламентарна комисия Делян Добрев (ГЕРБ) намекна, че се подготвят нови промени в Закона за енергетиката. Те ще позволят на новоизграждащи се мощности да могат да сключват дългосрочни двустранни договори с частни ползватели. Логиката е, че така ще инвеститорите ще могат да обезпечат изграждането на нови централи.

Добрев призна, че новите инвестиции биха изпитали трудности да получат финансиране от кредитни институции, защото цените на борсата не са предвидими. Дългосрочният ангажимент обаче предполага сигурност.

Сключването на всички договори през борсата беше прието в края на 2017 г., за да гарантира повече прозрачност при търговията с електроенергия. Борсовата цена се приема като реперна в много области, а данните показват, че движението на цените на БНЕБ следва тенденцията в региона, обясни още Добрев.

Депутатите одобриха на второ четене законопроектът, чрез който се правят съществени промени в енергийния сектор. Те създават съвсем нов модел на финансиране на дългосрочните договори на зелените централи и когенерациите с мощност над 4 мегавата.

Тяхната електроенергия вече няма да се изкупува задължително от обществения доставчик (Националната електрическа компания ), а ще се продават на свободния пазар. Инвестициите им обаче ще бъдат защитени, защото разликата между пазарната и преференциаланата цена в договорите ще се покрива чрез специална премия, чийто размер се определя от КЕВР, а се изплаща от Фонда "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС).

Производителите на зелена енергия ще сключват договори за премиите с ФСЕС до 31 октомври 2018 година, а самите договори ще влязат в сила не по-късно от 1 януари 2019 година. Този гратисен период е необходим на централите да предоговорят условията по договорите с кредитори, а и да се получи нотификация на промяната в схемата за подпомагане от Европейската комисия.

С промените се увеличава и финансирането за енергийния регулатор във връзка с новите правомощия, които ще има по европейския регламент REMIT да контролира търговията с електроенергия на едро, както и по-стриктно се определят правомощията и задълженията на работещите в КЕВР и членовете на ФСЕС.

Депутатите спориха за 274 малки централи, използващи възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), които са получили безвъзмездно финансиране за изграждане по Програмата за развитие на селските региони (ПРСР), но след това са получили и преференциални цени и от енергийния регулатор.

Така те са получили свърхфинансиране на инвестицията си и със законодателни промени от 2015 година централите е трябвало да възстановят инвестициите, обясни енергийният министър Теменужка Петкова.

Според  БСП обаче санкциите трябва да отпаднат, защото тези производители нямат вина за определената им от институциите цена, а след като е трябвало да възстановят финансирането, голяма част от тях са на ръба на фалита и не могат да покриват задълженията си. Това означава, че са заплашени 2000 работни места, много от които са в отдалечени райони и в места с висока безработица. 

"Не сме убийци и палачи на предприятията", каза депутатът.

За Рамадан Аталай обаче решението е политическо и ако подкрепата бъде възстановена, ще има увеличаване на цената на електроенергията. "Всяка политическа формация ще носи си отговорността за това", заяви още той.

Веселин Марешки пък обясни, че с предложението се създават специални условия за едни инвеститори и напомни, че "американските" централи също нямат вина, че някой е създал преференциални условия за тях, а днес се мъчим всячески да прекратим договорите с тях.

В крайна сметка Народното събрание не позволи промяна в сегашните условия за малките ВЕИ-централи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още