IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководството на ЧЕЗ иска по-дълги регулаторни периоди за компаниите в сектора

Ценовото заявление е подготвено от нашите експерти, не от купувача, заяви Карел Крал

10:08 | 15.06.18 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторните периоди за електроразпределителните дружества в България да бъдат удължени, за да бъдат стимулирани инвестициите в мрежата. За това настоя регионалният мениджър на ЧЕЗ България Карел Крал на семинар за журналисти в Троян.

Той даде пример с Великобритания, където се работи с 8-годишен регулаторен период, но заяви, че в български условия „ние бихме били щастливи и за пет“.

По думите му без силна инвестиционна програма няма как електроразпределителните дружества в България да модернизират мрежата.

Той освен това декларира, че последното ценово заявление на ЧЕЗ към КЕВР е подготвено от експертите на чешката компания, а не от бъдещия купувач (българското дружество „Инерком“ - бел. р.).

„Имаше съмнения, че тази година то е било подготвено за купувача и увеличението е, за да изплати той заемите за придобиване на активите. Това е пълен абсурд“, каза той и допълни, че ценовите заявления от предходни години са абсолютно последователни в частта за тарифите.

„Ние предлагаме тарифи без кръстосано субсидиране, защото това е една от основните крачки, за да може българският енергиен пазар да се либерализира“.

„Очаквам много от следващата година, когато регулаторът ще стане финансово независим“, каза той и се обяви за бързо въвеждане на новите европейски директиви за енергетиката в българското законодателство.

Друга важна тема по думите му е  ликвидността на енергийната борса предвид новото задължение на електроразпределителните дружества да купуват ток от борсата от 1 юли.

От компанията заявиха, че Комисията за енергийно и водно регулиране не е признала различни разходи за 80 млн. лева за последния едногодишен регулаторен период – от заявени разходи за 387 млн. лева са одобрени 307 млн. лева.

Представители на ЧЕЗ изтъкнаха, че съгласно колективния трудов договор е предвидено да се увеличат заплатите на служителите, а това пряко се отразява на оперативните разходи. Освен това според мениджърите на дружеството общите условия, които не са променяни от 2007 година, са морално остарели.

Електромобили, ВЕИ, енергийна ефективност, услуги за гъвкавост - всичко това пряко ще влияе на мрежата и без силна инвестиционна програма няма как ЕРП-та да изпълнят тази роля, заяви Карел Крал.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Оттук нататък това беше с тази държава, няма вече да има кой да запълни зейналите ями.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Паралелно на това нашите политици и кретено-масонски елити се разбиваха да крадат и не дадоха никакъв шанс на българина да се развие, да си стъпи на краката, да се почувства нормално в държавата си, стабилно, да създаде семейство, мислите ли с тия глави, или само са ви за да не изглежда смешно физическото тяло, ако ги нямаше?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Коментарът е изтрит заради обида, хаха, че точно това е мястото, откъдето след 2030-та държавата ще събира пари за заплати в държавният сектор, за пенсии, за ток и за бюджет, от на ромите огромното желание да имат по 5-10 деца и да превеждат милиони всяка година за интеграция, а неправителствени организации да ги защитават, не осъзнавате ли, че така външни сили бавно, но сигурно унищожават страната :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Може спокойно да очаквате държавата да се разпадне. Няма да остане никаква средна класа. В момента има едно активно поколение, което се занимава с бизнес и което вярваше, че ще стигнем американците, до 10 години те ще се пенсионират и никой няма да застане на тяхно място, един град, предстои да го видите, държавата за нищо не става в момента, няма и да стане, вече няма потенциал. Беше брутално убита от политическата *** и кретено-масонски елит на страната, вие още не сте усетили демографската катастрофа и липсата на кадри, тепърва ще го усетите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
КОМЕНТАРЪТ Е ИЗТРИТ ЗАРАДИ ОБИДИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
А аз последните 20 години исках да не ми спира тока всеки ден и да няма *** токови удари. Уви не стана. Няма и да стане като гледам. Разграбена свинска ***. До 2030-та един град смехономика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още