IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев за „Белене“: Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака

Българската ядрена енергетика се нуждае от обучението на нови кадри, подчерта държавният глава по време на посещение в Козлодуй

16:58 | 29.06.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Прессекретариат на президента на Република България</em></p>

Снимка: Прессекретариат на президента на Република България

„Очаквам българското правителство по възможно най-бързия начин да изчисти проблема с Европейската комисия (ЕК) относно лиценза на АЕЦ „Белене“, ако има такъв”,  заяви държавният глава по време на посещение в Козлодуй. Той подчерта, че ако няма лиценз, проектът се връща в изходно положение, а това ще бъде пагубно.

„Не можем да се опитваме да строим колос с глинени крака“,посочи още Румен Радев.

В момента говорим за лицензи, за проекти и инвестиции, но най-важното в ядрената енергетика са хората, заяви президентът.

Той подчерта, че страната ни може да се гордее със специалистите, които е обучила в сферата на ядрената енергетика, но е необходимо да се вземат мерки за своевременното обучение на млади кадри, които да осигурят нейното бъдеще в България.  Около половината от жителите на Община Козлодуй са пряко ангажирани с този стратегически за страната отрасъл. 

Ядрената енергетика дава на България почти една трета от енергийния  микс и е изключително важно да се намери най-сетне отговор на въпроса дали ще имаме втора атомна централа в България, коментира президентът в отговор на журналистически въпрос за проекта „АЕЦ Белене“.

Той коментира и решението на Европейския съюз (ЕС) да постигне климатичен неутралитет до средата на века.

„Европа вече тръгва по друг път и времето е ключов фактор“, заяви още президентът и добави, че се искат бързи, решителни мерки и най-сетне трябва да стане ясно каква е енергийната стратегия на България, която трябваше да бъде приета отдавна, защото хоризонтът на настоящата изтича през 2020 г.

По-рано президентът разговаря с кмета на града Маринела Николова и представители на общинското ръководство. На срещата бяха обсъдени проекти, по които общината работи, и политиките на общината в областта на образованието и здравеопазването. Маринела Николова отбеляза активната финансова подкрепа на „АЕЦ Козлодуй“ за осъществяването на инфраструктурни проекти. Перспективата за създаване на туристическо пристанище в Козлодуй и привличане на финансиране в рамките на  Дунавската стратегия на ЕС също бяха дискутирани по време на разговора.

Привличането и изграждането на способни кадри в ядрената енергетика беше сред акцентите на срещата на президента и с ръководството на АЕЦ Козлодуй. По думите на Радев държавата трябва да излъчи ясни и категорични сигнали за устойчивост и перспектива за развитието на ядрената енергетика у нас, а това изисква запазване и привличане на специалистите в тази сфера. Държавният глава посети машинна зала и блочен щит за управление на 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Спести на читателите мозъчната си диapия, чиста загуба на време и ресурси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Hahoto
преди 3 години
България няма нужда от никакви ядрени инжинери. Скоро всяка къща ще ФЕЦ и всеки ульо със С отпред ще е шеф на електроцентрала. Той ще е ИНВЕСТИТОР wow как звучи /почти като инвестор.../. И като всеки "инвеститор" в държавата, ще иска да цоца от нея, /от нея - демек от данкоплатците/. Обаче държавата трябва да дава помощи на братята.Да хвърля по някоя троха, дорде души пенсионерите. Да прави собствена далавера /щото след нас и потоп/ и да прави кефа на Европа, че онази разпределя порциите преди хидроинжинера. При положение че "държавата" прибира, "инвеститорите" прибират, данъкоплатците са на привършване, а най-кадърното го засмукват на вън от къде кадри гусин Радев. Младите емблеми на Инвестеро като Ватьо и Кухоландий, с ясна мисъл и коментари като бръснач, ако са в БГ АЕЦ, ще е Фокушима с Нагасаки...Туй то положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Дишуошинга е специалитет на соц ком кратуните, обикновено или завършили средно с връзли, че чичото бил партиен секретар в селото или завършили нещо от сорта на мадагаскарска филология.Хората с професии и акъл си осребряват знанията и уменията където и да отидат, а не търкат чинии, "разсъждавайки" как Бил Гейтс щял да ги чипира, но ще дойдело Малкото Пу, яхнало мечка, да го набие и да ги спаси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 8
дядя Вова
преди 3 години
Българската ядрена енергетика се нуждае от обучението на нови кадри =кадри йок!Отодоха да мият чинии на Запад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Някой успя ли да разбере точно каква е позицията на президента?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Позатопли се и другаря Зеленочорапов реши да се поразходи. Лошото е, че никъде в белия свят не го канят, по разбираеми причини и той отиде да се поразходи до Белоградчик...почти звучи като белия свят, кво толкова.На Деса *** и се ще Париж, ама и Перник ще свърши работа. Така де, като няма фуражка и обикновен каскет върши работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още