IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев е загрижен от липсата на прозрачност в сделката за ЧЕЗ

Държавният глава е обсъдил казуса с председателя на КЕВР Иван Иванов

22:00 | 26.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Президентство на Република България</em></p>

Снимка: Президентство на Република България

Президентът Румен Радев изрази своята загриженост от липсата на достатъчна информация и прозрачност по сделката за продажбата на една от най-голечите компании в енергийния сектор на България, пише Прессекретариатът на Президентството.

Тези опасения са били коментирани по време на среща на държавния глава с председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране ( КЕВР) Иван Иванов.

Двамата са обсъдили актуални въпроси от сектора, става ясно от краткото прессъобщение. Сред тях е и сделката между CEZ Group и "Инерком България", както и отговорностите на КЕВР по Закона за енергетиката.

Българските институции трябва с действията си да гарантират защитата на обществения интерес и на държавата в този случай, каза още Румен Радев по време на срещата.

Сделката между двете компании ще бъде проверена и други държавни институции - Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и Комисията за финансов надзор (КФН). През уикенда премиерът Бойко Борисов нареди и данъчните, както и Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС) да вземат отношение по казуса.

Процедурата по продажбата на ЧЕЗ България се проточи около година и през тези месеци бяха коменткирани какви ли не варианти за купувачи на активите на чешкото дружество у нас. В крайна сметка обаче те бяха продадени на "Инерком България", а това предизвика истинско сътресение в сектора, включително доведе и до оставката на енергийния министър Теменужка Петкова. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:55 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още