IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Росатом” ще модернизира оборудването за неутронния поток в АЕЦ „Козлодуй”

При подготовката на работната и техническа документация ще участва и главният конструктор на реакторните инсталации на централата „ОКБ ГИДРОПРЕСС“

14:40 | 26.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Електроенергийното подразделение на руската компания „Росатом” – АО „Русатом Сервис” и АЕЦ „Козлодуй“ подписаха договор за модернизация на апаратурата за контрол на неутронния поток (АКНП) за Пети и Шести енергоблок на българската атомна електроцентрала след проведен открит търг, обявен през септември 2019 г. 

АКНП играе решаваща роля за безопасността на централата и е предназначена за работа в системата за управление и защита (СУЗ) на водно-водния енергиен реактор (ВВР).

Модернизацията на оборудването е важен процес, затова при подготовката на работната и техническа документация ще участват главният конструктор на реакторните инсталации на АЕЦ „Козлодуй“ – „ОКБ ГИДРОПРЕСС“ и научният ръководител на проекта – изследователският център „Курчатовски институт“.

Производител на основното оборудване ще бъде руската компания „СНИИП - Систематом”, която разполага с всички необходими препоръки и опит в изпълнението на подобни проекти.

Сред проектите, реализирани от „Русатом Сервис” за АЕЦ „Козлодуй“, е и  удължаването на срока на експлоатация на Пети и Шести енергоблок.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още