IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Реформите при въгледобива трябва да вървят с мисъл за регионите, твърди експерт

Националният план бързо трябва да бъде приведен и на регионално ниво, смята Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт

13:29 | 01.10.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейските институции не поставят срок и изискване България да затвори въглищните си електроцентрали, има изисквания по отношение на екологията. Трябва да има реформи по отношение на въгледобива и такива, които са свързани с регионите като цяло. Това мнение изрази Славчо Нейков, председател на Института за енергиен мениджмънт, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria. 

“Време е да се мисли не само за въгледобива, но и за регионите като цяло”, посочи той.

По думите му е от голяма важност подходът, който ще се следва в рамките на енергийната трансформация, да бъде оформен в национална позиция. “Хората не знаят какво да чакат и какво следва”. 

Експертът изтъкна, че националният план бързо трябва да бъде приведен и на регионално ниво и кметовете също да са наясно с предстоящото. 

Нейков коментира консултанския договор на стойност 2.5 млн лв., който Министерството на енергетиката и Световната банка ще сключат. Според него това е стъпка в правилната посока. Гостът припомни, че има и проект, който се финансира директно от Европейската комисия, и за който вече тече търг за избор на консултант за подпомагане на териториалните планове. 

“За разлика от много други пъти, този път имаме средства. Важното е да не изпаднем в положение, в което да не можем да усвоим пари, които ни се предоставят”, отбеляза гостът. 

Още гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още