IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите отказват среща за тока – разговори в този формат вече имало

Енергийното министерство покани заинтересованите страни на среща, за да бъде обсъдена цената на тока за бизнеса

14:39 | 24.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОБР) са отказали среща в Министерството на енергетиката, в която са поканени за участие от зам.-министъра на енергетиката, става ясно от писмо, публикувано на сайта на Организацията.

От енергийното министерство са поканили за участие работодателите, държавните производители на електроенергия, организации на търговци на електроенергия, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и синдикати. Мотивът за отказа е, че разговори в такъв формат вече са водени на два пъти.

Преди дни работодателите заявиха по време на пресконференция, че енергетиката се управлява зле и се оплакаха от спекулативни оферти в търговци на електроенергия на свободния пазар. Те цитираха цена на тока от 100-120 лева за мегаватчас и заявиха, че ще подадат жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и че готвят протест срещу скъпия ток.

В брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговори задочно на бизнеса и уточни, че договорите между търговци и крайни потребители не подлежат на държавна регулация. Тя потвърди, че регулатор на тези отношения е единствено КЗК и приветства желанието на работодателите да алармират за подозирани спекулации.

Петкова обаче беше категорична, че енергетиката се управлява добре и работодателите нямат основание да се оплакват от липсата на държавна подкрепа.

В своето писмо, с което отказват участието си в дискусията в Министерството на енергетиката, от АОБР припомнят, че планираният им протест ще бъде втори.

През 2015 година служители в големи предприятия протестираха срещу включването на таксата „Задължения към обществото“ в цената на тока и за бизнеса. Тогава предупрежденията на работодателите бяха, че заради техния протест има опасност да бъде срината цялата енергийна система на страната.

Тези заплахи обаче не се потвърдиха от данните на Електроенеригйния системен оператор, а и таксата остава в цената на електроенергията за бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още