IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Димитров: Потребителите не познават процеса на отваряне на енергийния пазар

Либерализацията на пазара протича бавно с цел максималната защита на бита, смята енергийният омбудсман на ЧЕЗ България

22:12 | 05.08.16 г.
<p>
	Радослав Димитров. Кадър:&nbsp;<em>Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Радослав Димитров. Кадър: Bloomberg TV Bulgaria

Битовите потребители трябва да се запознаят добре с процеса на либерализация на енергийния пазар, да изберат надежден търговец и внимателно да прочетат договорите с тях. Този съвет даде в предаването Investbook с Димитър Вучев в ефира на Bloomberg TV Bulgaria енергийният омбудсман на ЧЕЗ България Радослав Димитров.

Според него потребителите не са добре запознати с процеса на либерализацията на пазара, защото процесът е още в своя зародиш. В момента и цените на регулирания пазар са по-изгодни от тези на свободния, допълни още той.

Също така и на регулирания пазар общите условия в договорите между електроразпределителните и електроснабдителните дружества и домакинствата описват всички права, задължения и отговорности за дружествата.

На свободния пазар търговците предоставят договори на своите клиенти, но на пръв поглед примамливи от финансова гледна точа оферти могат и да се окажат не така изгодни за тях. Например може да се окаже, че клиентите трудно  ще могат да сменят доставчика си или да плащат по-високи цени, отколкото на регулирания пазар, допълни още Димитров.

По отношение на защитата от нелоялните практики все още сме в началото на процеса, призна обаче омбудсманът. Той допълни, че темата беше дискутирана по време на среща при омбудсмана на Републиката Мая Манолова. Тогава беше изготвен проект на меморандум, свързан с либерализацията на енергийния пазар. В проекта на документа е записано, че за защита на потребителите ще бъде създаден регистър на нелоялните търговски практики, както и Етичен кодекс на търговците на електрическа енергия.

Радослав Димитров припомни, че с отварянето на пазара потребителите ще имат право да изберат нов търговец на електроенергия сред около 140 лицензирани компании. Собственикът на мрежата обаче не се променя.

Според него процесът на либерализация се бави, но това е свързано с изискването за максимална защита на потребителите. За тази цел и Световната банка, която е консултант по отварянето на енергийния пазар, препоръча либерализацията да протича поетапно и уязвимите потребители да бъдат защитени. Една от мерките в тази насока е социалната тарифа, при която цената на електроенергията (но не на цялата услуга по доставката на електроенергия) ще бъде със 70% по-ниска.

Цялото интервю с Радослав Димитров за мерките за енергийна ефективност и кражбите на ток можете да видите във видеото

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още