IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата привлече и Делян Добрев като обвиняем по делото "Белене"

Депутатът е обвинен в умишлена безстопанственост, нанесла щети на НЕК в размер на над 4,5 млн. евро

12:36 | 18.11.16 г.
<p>
	Делян Добрев. Снимка: <em>архив БТА</em></p>

Делян Добрев. Снимка: архив БТА

Бившият енергиен министър, сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев също е привлечен като обвиняем по делото за АЕЦ "Белене". Това съобщи самият той пред журналисти, след като се яви днес в Столичната следствена служба, предаде БТА.

Добрев заяви, че не е извършил никакво престъпление въпреки опитите да му бъде вменена вина. На бившия министър е наложена мярка за неотклонение "подписка".

В края на октомври стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров иска снемането на имунитета на Добрев във връзка с разследването му по казуса с АЕЦ „Белене“.

От прокуратурата уточниха, че обвиненията срещу бившия енергиен министър са за умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за Националната електрическа компания (НЕК) в размер на над 4,5 млн. евро.

Депутатът сам се отказа от имунитета си и така позволи да бъде водено делото срещу него.

Добрев е обвинен, че не е контролирал прекратяването на договор между НЕК и „Парсънс Ендси Юръп Лимитед“ във връзка с изграждането на втора ядрена централа у нас, макар и Министерският съвет да е сложил точка на проекта АЕЦ „Белене“, а Народното събрание да е потвърдило това решение.

Делян Добрев е поредният обвинен по казуса. Прокуратурата вече повдигна обвинения срещу двама бивши енергийни министри – Петър Димитров и Румен Овчаров, както и срещу двама от бившите директори на НЕК. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
novak li sam
преди 7 години
Не само не вярвам, че този е невинен по случая АЕЦ Белене, но вярвам, че е нанесъл огромни щети на енергетиката и на държавата с внесените от него законопроекти, водещи до наливане на средства в бездънната каца на НЕК, без да се извършат каквито и да е реформи. Така конфронтираше енергийните дружества с НЕК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
norafl
преди 7 години
Надявам се никой не вярва, че този е невинен. Да подпишеш договор и да не го спреш не те прави по-малко виновен, г-н Добрев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още