IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Касчиев: НЕК и АЯР работят по проекта "Белене" без разрешение

Новите изисквания за безопасност вероятно няма да имат отношение към „Белене“, а по-скоро към нова централа на площадката на „Козлодуй“, смята проф. Атанас Тасев

11:07 | 14.09.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив

През последните две години както Националната електрическа компания (НЕК), така и Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) работят по придвижване на проекта „Белене“, без да имат разрешение за това, заяви в ефира на БНТ енергийният експерт проф. Георги Касчиев.

„Съгласно Закона за безопасно използване на ядрената енергия, всяка такава дейност трябва да се извършва само при наличието на разрешение. Тези разрешения са били издадени през 2006 г., като отдавна са изтекли“, изтъкна Касчиев, подчертавайки, че разрешенията не са подновени.

По неговите думи въпреки уверенията на всички държавни институции, в това число от АЯР и Министерството на енергетиката, работата по проекта „Белене“ е незаконна. 

Площадката „Белене“ е одобрена със заповед от председателя на АЯР преди 15-16 години и тази заповед не може да се смята за нещо, което не може да се промени, каза още Касчиев. Той припомни, че въпросите за ядрените рискове са не само национални, но и международни.

Касчиев заяви, че е участвал в първия анализ през 1990 г. на „Белене“ и от сеизмична гледна точка рисковете са големи, а от финансова гледна точка строителството е необосновано.

Той е категоричен, че няма нови изследвания за безопасността на площадката. Касчиев припомни, че още в 1984 г. руската страна е предложила тази площадка да бъде изоставена поради много сложните сеизмични проблеми. Монтираните там съоръжения отдавна са деградирани.

Мнението и на Европейската комисия (ЕК), както и на много експерти в страната е, че сеизмичните рискове и площадката трябва да се оценят наново, посочи Касчиев. Според него трябва да се направи нова оценка за въздействието на околната среда, трябва наново да се проведат преговори с Комисията за получаване на нотификация и търговете за доставки да бъдат изпълнени по директивата за обществени поръчки.

В публикуваната нова енергийна стратегия до 2050 г. е предвидено известно отлагане в реализацията на втора атомна централа, през 2035 г. би трябвало да задейства Първи блок, 2040 - Втори блок, а 2050 г. 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" не трябва да съществуват, заяви от своя страна енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Трябва да има нова атомна централа, въпросът сега е дали да бъде на площадката на „Белене“ или на площадка „Козлодуй“, коментира енергийният експерт.

По неговите думи енергийният министър Теменужка Петкова е заявила, че въпросът е неправилно интерпретиран и площадката „Белене“ си остава за реализация на втора атомна централа.

Тасев заяви, че решенията са минали и забавянето се дължи на пандемията. Потвърдени са 5 участници като стратегически инвеститори, но те имат готовност да дойдат, за да прегледат информационния материал, след което да дадат оферти.

Тасев сподели, че е предложил бъдещият инвеститор да даде отговор на тези въпроси. Той потвърди, че са изтекли сроковете и има нови изисквания за безопасност, но те едва ли ще имат отношение към площадката „Белене“, по-скоро за нова централа на площадката на „Козлодуй“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Този е от *** на Иван Костов, а за тях интересите на България са на последно място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Поредният Хаджи Иванчо Хаджипетрович.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още