IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за газов хъб ускори либерализацията на пазара

Пазарът на природен газ в България ще се отвори от 2020 г. чрез определени минимални изисквания, посочи адв. Николай Кискинов

16:31 | 02.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Създава се пазар за свободно търгуване на природен газ в България, като мотивацията за този инициативен подход от страна на държавата е проектът за газов хъб. От тогава виждаме инициативи за либерализация на пазара. Това каза адв. Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Пазарът на природен газ в България ще се отвори от 2020 г. чрез определени минимални изисквания. Лицензионен режим за търговците на природен газ няма, но с това биха се занимавали търговците на електрическа енергия, тъй като пазарните отношения са сходни", каза гостът.

"Някои от предприятията са заинтригувани от предстоящото либерализиране на пазара на природен газ, стига да могат да договорят количествата, които са необходими с алтернативен доставчик. Към момента те са заявили количествата си за следващата година, което прави по-трудно влизането на свободен пазар", заяви той.

"Предстои да видим каква ценова политика ще възприеме основният доставчик и дали ще са гъвкави условията по договорите. Той има задължения за предлагане на газ на пазара. "За потребителите сегашните договорени количества и цена създават сигурност", обясни Кискинов.

"По този начин се осигурява навлизането на свободния пазар на природен газ към цялата индустрия в страната. Стъпките са добри и това е правилната посока".

"Няма да има задължения, сделките ще се сключват само на борса. Ще може да се сключват и двустранни договори", коментира той.

Вижте целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:15 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още