IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за газов хъб ще се развива независимо от обстоятелствата

Хъбът "Балкан" може да започне да работи и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентоспособност, според експерт от ЕК

14:04 | 06.09.16 г. 9
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се развива независимо от това какво се случва със "Северен поток” 2 или "Турски поток", независимо от обстоятелствата, каза днес Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия (ЕК).

Борхард, заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова, посети компресорната станция "Провадия" край Варна, предава БТА.

По думите му е добре и руската страна да се включи в проекта, защото “колкото повече ликвидност има, толкова по-добре”. Борхард посочи, че хъбът може да започне да работи и без руски газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентоспособност.

До 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на газовия хъб, а след това може да бъде осигурено и финансиране, допълни Борхард.

Той потвърди, че Комисията е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна. Това е проект не само на ЕК-България, а е за целия регион, посочи Борхард.

Той каза още, че за осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми. По думите му средства могат да получават както проекти на страни-членки на Европейския съюз (ЕС), така и на държава членка и нейна съседка, която не е в Съюза. 

Газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб, допълни енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя коментира, че на наша територия се намират 80 на сто от компресорните станции в целия регион.

Петкова припомни, че непрекъснато се работи за подобряване на инфраструктурата. Газопреносният оператор "Булгартрансгаз" ЕАД вече е приключил първия етап от програмата за модернизация на транзитната газопреносна мрежа на стойност 220 млн. лева.

За изпълнение на втория етап от програмата, който включва модернизация на три компресорни станции, са необходими около 140 млн. евро. За финансирането България ще разчита и на подкрепа от ЕК, каза още Петкова.
По повод договарянето между Русия и Турция за "Турски поток" вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че това няма никакво отношение към проекта за газовия хъб "Балкан". Това не са конкурентни проекти, както и хъбът не е продължение или алтернатива на "Южен поток", посочи Дончев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 7 rate down comment 0
bgMan
преди 7 години
Отделно нашият малък хъб не е никакъв проблем да стане част от австрийския хъб в Баумгартен. Стига да бъде построен де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 1
крас
преди 7 години
ДО 3Интересите на САЩ и ГЕРМАНИЯ за доставка на газ са различни. За САЩ доставчици на газ са УКРАЙНА и КАТАР /войната в Сирия е свързана с газта в тази държава/За ГЕРМАНИЯ интереса е от строителството на СЕВЕРЕН ПОТОК -2 който да доставя газ на цяла ИЗТОЧНА ЕВРОПА заобикаляйки Полша и Украйна и България.НОВИЯТ ФРОНТ КОЙТО БЕ ОТКРИТ НА ЯНКИТЕ ВЕЧЕ Е В ГЕРМАНИЯ!За рашъните войната в Сирия трябва да продължи толкова дълго колкото да спре подаването на газ от Катар и докато ЕС вземе решение за СЕВЕРЕН ПОТОК 2 !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 1
aldy
преди 7 години
Тоя ХЪБ не се прави за пренос и разпределение на газ, а както обикновено, за усвояване на чужди пари. Затова и газът не е много задължителен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 1
крас
преди 7 години
НЕКА ЧУЕМ КАКВО КАЗВА МИЛЕР ПО ПОВОД НА СТРОИТЕЛСТВОТО НА СЕВЕРЕН ПОТОК - 2:Нашите най-големи пазари са Германия, Франция, Италия, както и газовия хъб Баумгартен /АВСТРИЯ/. Той добави, че през СЕВЕРЕН ПОТОК - 2 ще се доставя газ и за страните от Югоизточна Европа. "Да, те могат да бъдат осигурени от Баумгартен" !!Русенската фирма "Булмаркет ДМ" строи със средства на СБ и ЕБВР терминал за доставка с КОРАБИ на втечнен газ от АВСТРИЯ С финансирането от 20 млн ? до края на 2016 год. компанията ще построи терминала, ще закупи камиони и контейнери за LNG и ще се постави резервоари за втечнен газ, предназначени за 30 промишлени клиента.Това е против американския интерес според който доставката на LNG трябва да се извърши на терминал в Гърция /ПРЕМИНАВАНЕТО ПРЕЗ БОСФОРА НА КОРАБИ С ТОЗИ ТОВАР Е ЗАБРАНЕНО/.ЦВЕТИ БОРИСЛАВОВА се е ангажирала с доставката на газ за НЕФТОХИМА с новозакупения кораб "Дружба" и част от акваторията на БУРГАСКИЯ ЗАЛИВ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 4
Pronto
преди 7 години
Направо от сега да дават поръчката на Златев - хем и ако вземе да заработи, ще е сигурно, че няма да се глезим с евтин газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 6
bgMan
преди 7 години
Наистина е важно да се построи този хъб, особено пък с европейски средства.Дори и да не функционира така, както е предвидено не се ли сещате, че това ще позволи да имаме газово хранилище с капацитет годишното ни потребление и когато се напълни догоре можем да издържим едногодишна криза без доставки. Преди имахме възможност да издържим само месец без доставки, а след промените по времето на Дянков - 3 месеца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 2
0pk
преди 7 години
Така е, трябва да се строи. Няма значение дали са стадиони за дядовци в северозападна България или газов хъб без ясни доставчици на газ. Щом от ЕС дават пари - ще строим другари и другарки!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Путко Мафани
преди 7 години
Гладна кокошка просо сънува.Аз кат по *** да питам тоя хъб кат няма да почва с руска газ с каква ша почва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
Путко Мафани
преди 7 години
Гладна кокошка просо сънува.Аз кат по *** да питам тоя хъб кат няма да почва с руска газ с каква ша почва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още