IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проект предлага и лична отговорност от съхраняващите горива за резерва

Целта на мярката е ограничаване на порочната практика за използване на подставени лица с цел да се заобиколи законът

12:32 | 16.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Лична отговорност за физическите лица, представляващи задължените и съхранителите на нефтопродукти, част от Държавния резерв, за спазването на поетите задължения предвижда законопроект, публикуван за обсъждане в портала за обществени консултации. 

Не се вижда кой е вносител, но сред мотивите се посочва, че част от промените са били предвидени да бъдат гласувани на второ четене от предишното Народно събрание, което така и не е стигнало до тях заради разпускането му.

При бездействие от страната на физическите лица се предвижда административна отговорност. Според мотивите целта на мярката е ограничаване на порочната практика за използване на подставени лица с цел да се заобиколи законът.

Същевременно се предлага намаляване на санкцията, която в сега действащото законодателство е обвързана със стойността на съхраняваните продукти. Според вносителите  в това няма логика.

През 2013 г. с промени в закона е въведена санкция в двоен размер на левовата равностойност на запасите по пазарни цени. Сега тази мярка се приема за несъразмерна и това се подкрепя и със съдебната практика, тъй като изчисляването създавало проблеми. Предлага се глобата да е 500 лв. на тон.

Вменява се задължение на главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" към Министерството на регионалното развитие да предоставя данни от националния класификатор на постоянните и настоящите адреси по искане на Държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси" (ДА ДРВВЗ) за хора, спрямо които агенцията извършва проверки.

Всички лицензирани складодържатели на територията на страната, които получават в своите складове петрол, газов кондензат, суровини за рафиниране, тежки горива и нефтопродукти, да изготвят и представят в ДА ДРВВЗ отчетна декларация за всички физически или юридически лица, които са получатели на тези продукти. 

Досега това се правеше със складов запис, който е ценна книга. Записът се издава по договор за влог на чужди запаси. В случай, че собственик на склад съхранява чужди продукти, а иска да се дерегистрира като съхранител, ще може да го направи само ако налице е доказано влошено техническо състояние на склада, водещо до невъзможност в него да се съхраняват запаси.

Според вносителите така се възпрепятства възможността за нелоялно поведение от страна на съхранителите, водещо до затруднения за задължените по изпълнение на задълженията им по закона.

Освен това се предвижда уеднаквяване на отговорността на задължените и на съхранителите в случаите, когато има запаси, които не са създадени, или има неправомерно разпореждане с тях, водещо до намаляване на нивата им.

Предложени са различни изменения и допълнения, насочени към постигането на по-голяма яснота в прилагането на конкретните методи за изчисляване на среднодневния нетен внос, както и среднодневното потребление за определяне на нивата на запасите.

Държавният резерв ще бъде задължен да представя на Европейската комисия (ЕК) набор от справки за създадените и поддържаните нефтени запаси, както и на предприетите мерки, които да гарантират през текущата година наличността и достъпността на запасите за извънредни ситуации. 

Когато задълженото лице е и съхранител, то трябва да удостовери създаването и съхраняването на определените нива на запаси в собствен или нает склад, като се задължава да издава складов отчет в два екземпляра. Единият екземпляр се предава на агенцията в деня след този, в който е създаден записът, а вторият екземпляр се съхранява от задълженото лице.

Предлага се при искане от страна на ЕС Националният статистически институт (НСИ) да предоставя копия от справки от докладите на Евростат за съхраняваните в страната общи количества търговски запаси, без да се включва информация за тяхното местонахождение и обществениците им.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:13 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още