IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проблем с изравнителните сметки - само при "Топлофикация София"

Ако има допусната грешка в изравнителните сметки, които вече са били платени от абонатите, съответните суми ще бъдат възстановени, заяви председателят на АТД

10:07 | 23.09.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

От всички български топлофикационни дружества проблем при изравнителните сметки има единствено при „Топлофикация София“, заяви в ефира на БНТ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества (АТД) Кремен Георгиев.

Той посочи, че и през тази година се появиха сигнали за проблеми с изравнителните сметки за парно на столичани, добавяйки, че проблеми не би трябвало да има при самите фактури, тъй като те изглеждат по един и същи начин за всички топлофикации поне от 6-7 години.

"Може би малко се преувеличава с този т. нар. проблем“, изтъкна Георгиев. 

По думите му единствено и само проблем има при фактурата на "Топлофикация София" и той е свързан с първоначалното ѝ възприятие.

В момента тече проверка от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по всички подадени жалби, като на практика всички те са срещу "Топлофикация София", обясни Георгиев и добави, че броят на жалбите при другите топлофикации е незначителен. В Бургас са нула, подчерта той.

Георгиев изтъкна, че от всички топлофикационни дружества само „Топлофикация София“ се намира в тежко финансово състояние.

Във всички газови топлофикации се връщат пари, заяви той. Но връщането на пари за преден период и изравнителната сметка не са директно свързани една с друга, просто трябва да излязат в един и същи момент.

"В крайна сметка намалението за целия период за цената на газа е под 20%, тъй като за всеки отделен месец в периода август 2019 - март 2020 намалението е различно. Тоест, изчислява се по нова формула и всеки един месец се получава различна цена на газа от тази, която е била", заяви още Георгиев.

Той обясни, че в месеците с най-голямо потребление намалението е било най-малко - стигало е до 10%. Средно претегленото намаление никога не е било 40%.

В крайна сметка, тъй като цената на топлинната енергия не се определя само от цената на природния газ, която представлява около половината от разходите за производството на топлинната енергия, съответно не може да се очаква, че със същия процент ще намалеят и сметките за парно и топла вода, коментира още Георгиев.

„Чисто математически новите цени за топлинната енергия се намалиха с 10-15%, което е абсолютно логично при намалението на цената на газа“, подчерта Георгиев.

Според него при изравнителната сметка от гледна точка на топлинните счетоводители не би трябвало да има проблем.

„Всичко се смята по един и същ начин вече над двадесет години. В един и същи софтуер, който изчислява сметките и не е допускал грешка, не може изведнъж да допусне“, изтъква Георгиев.

Според него делът на жалбите, постъпили в КЕВР, срещу „Топлофикация София“ от всички абонати на дружеството, които са около 400 хил., е едва около 100, а това е незначително.

Георгиев посочи, че ако в действителност е допусната грешка в изравнителните сметки, които вече са били платени от абонатите, съответните суми ще бъдат възстановени.

„Трябва първо да се уточни дали има проблем, и ако да – той да се реши“, заяви още Георгиев.

Новите промени в цената на газа няма да се усетят при сметките за топлинна енергия, тъй като тази тенденция при природния газ е заложена предварително в цената за топлинна енергия, подчерта още той.

Според Георгиев ако от 1 юли до 30 юни 2021 г. няма някаква рязка промяна в цената на газа, цената на топлинната енергия ще бъде една и съща за целия отоплителен период.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още