IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще поскъпне с под 2% от октомври, очаква енергийният министър

Едва ли битовите потребители и консуматорите ще усетят някакъв шок на пазара, коментира Теменужка Петкова

12:30 | 30.08.17 г.
<p>
	<em>Теменужка Петкова. Снимка: Facebook</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: Facebook

Няма да има драстично увеличение на цената на природния газ от 1 октомври. Това увери енергийният министър Теменужка Петкова, като отговори на опасения на бизнеса, че промяната на таксите за пренос и достъп до газопреносната мрежа ще доведе до скок с близо 60% в цената на синьото гориво.

Според министъра увеличението, което ще се получи, ще бъде под 2%, по първоначални данни.

Петкова съобщи, че днес по темата ще има среща с представители на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Следващата седмица пък, за да се изчистят неяснотите, ще се срещне с представители на големите енергийни консуматори, които вече обявиха готовност за стачка.

"Едва ли битовите потребители и консуматорите ще усетят някакъв шок на пазара, такова нещо няма как да се случи", повтори тя.

Петкова разясни, че увеличението на таксите на "Булгартрансгаз" за достъп и пренос е резултат от европейски регламент в сила от 2011 г. Той гарантира приходите на оператора и присъщите разходи, за да може той да осъществява своята дейност, уточни Петкова.

За целта са разработени две методики, които отговарят на всички изисквания и е трябвало да бъдат въведени още преди 3-4 години. По думите й настоящите цени за пренос и достъп са от 2005 година и трябва да се актуализират.

Новите цени трябва да влязат в сила от 1 октомври. От тази дата ще има и нова цена на природния газ, която ще важи за последното тримесечие на годината. В последната си прогноза до КЕВР от "Булгаргаз" са посочили поевтиняване на цената на газа с 6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:37 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още