IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще е с 9,04 % по-евтин от 1 юни

КЕВР остави цените на топлинната енергия за юни без промяна

17:57 | 01.06.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg</em></p>

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) утвърди нова цена на природния газ от 1 юни в размер на 20,33 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Решението е взето след подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец юни, с което общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия.

В сравнение с действащата цена за май, когато цената на синьото гориво беше 22,35 лв./MWh, намалението е с 2,02 лв./MWh., или с 9,04%, съобщи председателят на КЕВР доц. Иван Иванов при онлайн излъчване.

В заявлението си обаче „Булгаргаз“ поиска намаляване на цената на природния газ с 1,70%.

Това е поредното намаляване на цената на синьото гориво от 5 юли 2019 г. и се дължи на промяна в договора между „Булгаргаз“ и „Газпром експорт“, в която тежест имат цените на газовите хъбове в Европа.

Според решението на Комисията цените на топлинната енергия на енергийните дружества в сектор „Топлоенергетика“, които ползват природен газ като основен енергиен носител, от 1 юни остават без промяна.

Няма изменение и на преференциални цени и премии на електроенергията, произведена от централи с високоефективно комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия.

„Регулаторът няма да допусне потребителите на топлинна енергия да бъдат ощетени и ще отрази намалената с 9% цена на природния газ в годишното си ценово решение за топлинната енергия, което предстои да бъде прието на 1 юли 2020 г.“, заяви на онлайн брифинга председателят на КЕВР.

Investor.bg припомня, че в утвърдената цена на природния газ от 20,33 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото, които покриват разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации.

В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.

При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР отчита заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар, променените условия по договора между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт" и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяният в страната природен газ.

Правомощията на КЕВР са единствено да установи дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между двете дружества.

При определянето на очакваните доставни цени във връзка с образуването на цената на вход на газопреносни мрежи са отчетени общото количество природен газ за месец юни 2020 г. и относителния дял на количествата за обществена доставка на природен газ, програмата за освобождаване на природен газ, както и по двустранните договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още