IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приключи обвързващата фаза на пазарния тест за терминала до Александруполис

Реакцията на пазара към теста за запълване на капацитета на LNG терминала е изключително положителна и надхвърля очакванията, посочват от „Газтрейд“

12:44 | 27.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Газтрейд</em></p>

Снимка: Газтрейд

Обвързващата фаза на пазарния тест за резервирането на капацитет в плаващия терминал за втечнен природен газ (LNG) край Александруполис приключи успешно, съобщават от гръцката компания „Газтрейд“, която разработва проектът.

Гръцки и международни компании за природен газ, както и крайни потребители потвърдиха интереса си към резервацията на капацитет в терминала. Общият дългосрочен профил на обвързващите оферти е за период до 15 години и достига 2,6 млрд. куб. метра годишно. Втечненият газ в терминала ще бъде регазифициран и доставян до пазарите на Гърция и Югоизточна Европа чрез гръцката национална газопреносна система. 

Investor.bg припомня, че в началото на март "Булгаргаз" резервира 500 млн. куб. м газ за 10 години след решение на Министерски съвет.

Реакцията на пазара към теста за запълване на капацитета на LNG терминала е изключително положителна и надхвърля очакванията спрямо опита с други подобни газови проекти.

„Този резултат от обвързващата фаза на пазарния тест за проекта в Александруполис е силно задоволителен за нас. Отзивът и участието на ключови представители на пазара на газ от Гърция и Югоизточна Европа представлява сериозна стъпка към реализацията на проекта и към  подобряване на енергийната диверсификация и сигурността на доставките за Гърция, Балканите и по-широкото югоизточно европейско пространство“, заяви Константинос Спиропулос, управляващ директор на „Газтрейд“.

Пазарният тест е проведен в съответствие с насоките за управление и разпределение на капацитета на LNG терминала, одобрени от гръцкия Регулаторен орган за енергетика (РАЕ).

По-рано тази година „Газтрейд“ даде старта на втората фаза на пазарния тест за запълване на капацитета на LNG терминала. Този етап от процедурата, обявен на 10 януари, изискваше от участниците да подадат обвързващи оферти.

Проектът има за цел да осигури нов път за доставка на газ за пазарите в Югоизточна Европа и ще предложи на региона сигурност на доставките, диверсификация на газовите пътища и източници, гъвкавост на цените и засилена конкуренция. Той ще задоволи нарастващото търсене на газ в региона в средносрочен и дългосрочен план, ще осигури регионален достъп до LNG и ще подпомогне достъпа до газ и навлизането на пазара.

За България, Румъния, Сърбия и други пазари в Югоизточна Европа проектът ще пренася природен газ по интерконектора Гърция-България (IGB), който е в процес на изграждане, както и чрез други съществуващи или планирани газопроводи в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още