IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството е отпуснало над 2,2 млрд. лв. компенсации за скъпата енергия

Ще има дипломатически отговор на коментарите на руския посланик, заяви премиерът Кирил Петков

14:32 | 23.03.22 г.
<p>
	<em>Александър Николов, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Александър Николов, Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

За 100 дни на власт правителството на Кирил Петков отпусна над 2,2 млрд. лева по различни схеми за компенсация на високите разходи за енергия, стана ясно от коментар на енергийния министър Александър Николов след края на заседанието на Министерския съвет. От тях основната част са директните компенсации за бизнеса - 1,44 млрд. лева.

За покриване на технологичните разходи на електроразпределителните дружества са отделени 471 млн. лева, а за ВиК дружествата - 107 млн. лева. Компенсациите за високата цена на природния газ са в размер на 223 млн. лева, отчете още Николов.

Той посочи, че подкрепата за скъпата енергия ще продължи и през април. На този етап всички компенсации вече са изплатени.

Електроенергийните дружества работят на пълен капацитет въпреки голямата волатилност на пазарите, каза още енергийният министър.

В допълнение Министерството на енергетиката ще върне предсрочно на финансовото министерство заем, отпуснат за Националната електрическа компания (НЕК) за оборудването на АЕЦ "Белене" в размер на малко над 1,1 млрд. лева. Компенсациите за ЕРП-тата пък ще продължат до края на юни.

По думите на енергийния министър така до края на март от енергийното ведомство към икономиката ще бъдат насочени над 4 млрд. лева, или повече от 3% от брутния вътрешен продукт на страната.

Премиерът Кирил Петков отбеляза, че по време на заседанието са приети позиции по повод високите цени на природния газ в Европа. България ще настоява за общи покупки на газ, таван на цената на газа, както и намаляване на акцизите за горивата. Тези мерки ще имат ефект и за намаляване на инфлацията, допълни още Петков след края на правителственото заседание.

Той беше категоричен, че ще има "дипломатически отговор под една или друга форма" за руския посланик у нас Елеонора Митрофанова. "Не е приемливо, по никакъв начин, чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство", допълни Петков, но без да дава повече подробности.

В началото на март Петков разговаря с Митрофанова, която тогава декларира своето намерение за конструктивен тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още