IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Полугодието поражда несигурност за състоянието на енергийната система

Финансовите показатели на НЕК не отговарят на изискванията на кредиторите ѝ, а БЕХ отчита ръст на печалбата, но значително нарастват и разходите

08:32 | 02.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През второто полугодие на годината картината на държавната енергетика остава противоречива. Влошава се ситуацията в Националната електрическа компания (НЕК), като в отчета е отбелязано, че финансовите ѝ показатели не са в съответствие с изискванията на банките кредитори, които са ѝ предоставили заеми.

Това показва значителна несигурност, която поражда съмненията дали дружеството ще може да функционира без подкрепата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

БЕХ, от своя страна, записва ръст на печалбата си, но и на разходите за емисии въглероден диоксид, с които пък подпомага друго закъсало държавно енергийно предприятие - ТЕЦ "Марица Изток" 2.

В същото време обаче растящите цени на електроенергията подкрепят АЕЦ "Козлодуй" и финансовото състояние на ядрената ни централа се стабилизира. С ръст на печалбата може да се похвали и "Булгартрансгаз". Операторът на газопреносната мрежа обаче отчита спад на приходите от транзитния пренос, но пък парите от преноса по националната мрежа се увеличават.

Ето и какво показват отчетите за дейността на дружествата от държавната енергетика за първите шест месеца на годината

Български енергиен холдинг

БЕХ изпраща шестмесечието с ръст на печалбата (EBT) от 24,3% до 132 млн. лева. Това се дължи основно на удвоените приходи, които от началото на годината достигат 312 млн. лева. Съществено се повишават и разходите - със 168% до 208,3 млн. лева.

От данните се вижда, че приходите от продажба на квоти въглеродни емисии се увеличават със 175% до почти 204 млн. лева. Именно на тези квоти се дължи и ръстът на разходите - поради значителното поскъпване на квотите (от 5,34 евро на тон в първите шест месеца на 2017 година до 10,49 евро на тон за периода през 2018 година).

Увеличават се и приходите от дивиденти, които холдингът е получил от своите дъщерни дружества, защото 2017 година беше като цяло успешна за дружествата в сектора

АЕЦ "Козлодуй"

Подобрение на финансовото състояние отчита и ядрената ни централа за първите шест месеца на годината. Обяснението е в по-добрите цени на електроенергията на пазара, а същевременно вече се усеща и ефектът от увеличаването на мощността на шести блок - до 104% от проектната му мощност.

Така произведената електроенергия през периода се повишава с 4,5% до 7,9 тераватчаса. Приходите от продажбата на електроенергия се увеличават с 29% до 526 млн. лева. Общо приходите са в размер от 536 млн. лева. Разходите също се повишават - с 12,5% до 428 млн. лева, което се дължи на повечето отделени средства за зареждане с ядрено гориво и увеличени вноски във фондове, включително за радиоактивни отпадъци.

Печалбата преди данъци (EBT) се увеличава със 194,5% до 109 млн. лева.

ТЕЦ "Марица Изток" 2

Кризата в държавната въглищна централа в Маришкия басейн обаче продължава да се задълбочава. Дружеството изпитва негативните ефекти от поскъпването на емисиите въглероден диоксид и записва загуба от 116 млн. лева, спрямо загуба от 36,1 млн. лева в първите шест месеца на 2017 година.

От дружеството отчитат, че само разходите за емисии са в размер на 115 млн. лева, спрямо 37 млн. лева година по-рано. Дружеството е внесло и 13 млн. лева във Фонд "Сигурност на електроенергийната система" (ФСЕС). Общо разходите за дейността в периода януари - юни 2018 година са в размер на 390 млн. лева.

Национална електрическа компания

Държавната енергийна компания също отчита влошаване на състоянието си и отново излиза на загуба. През първите шест месеца на 2017 година НЕК имаше минимална нетна печалба от 1,5 млн. лева, която обаче от началото на тази година се трансформира в загуба в размер на 74 млн. лева.

Приходите от дейността се повишават минимално до 1,59 млрд. лева.

От компанията изпитват опасения, че при тези финансови резултати няма да могат да изпълняват дейността си без подкрепата на компанията майка БЕХ.

В отчета си за полугодието НЕК прави оценка и на направените разходи по проекта АЕЦ "Белене" и се опасява, че има съществена несигурност около бъдещето на втората ядрена централа у нас.

Мини Марица -изток

За намаляване на приходите от продажбата на въглища, съобщават и от Мини Марица-изток в шестмесечния си отчет. От тази дейност в касите на дружеството са влезли 219 млн. лева, спрямо 259 млн. лева година по-рано.
Така общите приходи се свиват до 229,5 млн. лева, спрямо 271,6 млн. лева за първото полугодие на 2017 година и дружеството излиза на загуба от 3,17 млн. лева. За аналогичния период на миналата година мините бяха на печалба в размер на 21,3 млн. лева.

През април миньорите от предприятието поискаха повишаване на цената на въглищата, която се определя от Министерството на енергетиката. Тогава обаче изчисленията на ресорния министър показаха, че поскъпването на въглищата ще доведе до повишаване на цената на тока с поне 2%.

Компанията няма забавени плащания към служителите си и ма достатъчно средства, за да изпълни инвестиционната си програма, посочиха от енергийното министерство и отказаха да изпълнят исканията на миньорите.

"Булгартрансгаз"

Държавното дружество, което управлява газопреносната мрежа, пък отбелязва увеличаване на печалбата - до 47,1 млн. лева. За сравнение към 30 юни 2017 година печалбата беше в размер на 34,7 млн. лева. Приходите растат до 185,5 млн. лева, като само от транзитните такси за природния газ  в касите на дружеството са постъпили почти 100 млн. лева и има известно намаление спрямо същия период на миналата година.

От преноса на газ по националната мрежа обаче приходите са в размер на 43,9 млн. лева, спрямо 33,4 млн. лева година по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още