IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Почти 470 млн. лв. инвестиции планира "Булгартрансгаз" до 2020 г.

Почти 102 млн. лева от сумата ще са насочени към нови проекти, става ясно от десетгодишния доклад на дружеството

11:18 | 02.07.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

За периода 2018 -2020 година "Булгартрансгаз" е одобрила инвестиции за общо 468,6 млн. лева за развитие на мрежата. Това става ясно от десетгодишния доклад на дружеството, внесен за обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Основната част от тези инвестиции - 324 млн. лева, ще са за ремонти и модернизация на съществуващата мрежа и обекти на компанията. Почти 102 млн. лева ще са насочени към нови проекти.

В периода от 2021 година до 2027 година за необходимата инвестиционна дейност ще са нужни още 294,3 млн. лева, сочат още сметките на дружеството.

Планът разглежда още потреблението на природен газ в региона през следващото десетилетие и прогнозата е, че то ще расте, което обосновава и необходимостта от изграждането на газов хъб "Балкан". Според анализите на експертите в дружеството този проект ще повлияе съществено върху газовия пазар у нас и в региона, а за реализацията му се предвижда още и разширяването на газовото хранилище "Чирен".

Компанията ще работи и по планиране на ново газово хранилище, което да отговори на развитието на националния и регионалния газов пазар. Очакванията обаче са, че изграждането на такова съоръжение ще отнеме доста време.

Други ключови проекти за "Булгартрансгаз" през следващите години са газопроводът Eastring, който предвижда двупосочни доставки на газ през територията на Словакия, Унгария, Румъния и България, разширението на газопреносната инфраструктура в участъците по границите с Турция и със Сърбия, както и изграждането на междусистемните връзки със съседните страни.

Пред КЕВР от "Булгартрансгаз" дават и справка за финансовото си състояние през 2017 година. Нетните приходи са в размер на 370,4 млн. лева, което е увеличение от 7,7% спрямо 2016 година. Разходите също се увеличават - с 11,7% до 302,1 млн. лева, което се дължи основно на ръст на технологичните разходи за пренос по националната и по транзитната мрежа, както и за съхранение на природния газ. Увеличават се и финасовите разходи заради промените във валутните курсове.

Оценката на енергийния регулатор е, че дружеството е финансово стабилно и ще бъде в състояние да изпълни записаното в десетгодишния план за развитие. Документът ще бъде разгледан по-късно през тази седмица по време на обществено обсъждане в КЕВР.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още