IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-топлият февруари сви производството и доставките на енергийни продукти

Добивът на твърди горива се свива с почти 35% на годишна база, показват данните на НСИ

12:58 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Заради по-топлото време през февруари Националният статистически институт (НСИ) отчита намаление на доставките на енергийни продукти. Свива се и производството - както на годишна, така и на месечна база.

От данните е видно, че през февруари в страната са добити 2,26 млн. тона твърди горива, което е с почти 35% по-малко спрямо същия месец на 2017 година. Тогава обаче България, а и целия регион, беше обхванат от необичайно студена вълна, което увеличи търсенето на електроенергия.

Спрямо януари 2018 година добивът на твърди горива в страната също намалява – с 21,8%.

Това понижение се дължи основно на свитото потребление. Според статистиката доставките на твърди горива през февруари се понижава до 2,38 млн. тона, което е с 32,4% по-малко спрямо февруари 2017 година и с 20,2% спрямо предходния месец на тази година. Доставките отразяват местния добив на твърди горива и вноса. В страната има няколко въглищни централи, които използват вносна суровина – например Топлофикация Русе.

През февруари в страната е произведена 3,88 хил. гигаватчаса електроенергия. Това е с 4,4% по-малко на годишна база и с 6,1% на месечна. От данните е видно, че по-голямата част от тази електроенергия е ползвана в страната – доставени са 3,17 хил. гигаватчаса. Това обаче е намаление от 11,7% на месечна и от 6,6% на годишна база.

От ноември 2017 година НСИ не дава сведения за местния добив на природен газ. През втория месец на годината в страната са доставени (общо местен добив и внос) 354 млн. куб. метра, което представлява намаление с 2,5% спрямо февруари 2017 година. Спрямо януари 2018 година спадът е от 9,5 на сто, става ясно още от статистиката. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:44 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още