IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-скъпият газ от 1 април ще увеличи сметките за топла вода

Едва ли ще има отражение върху крайната цена на тока за битовите потребители, прогнозираха от Асоциацията на топлофикационните дружества

10:21 | 15.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: <em>Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Няма да има промяна на цената на тока за бита, но може да се очаква увеличаване на цената на топлата вода, ако Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри искането на „Булгаргаз“ за рязко повишаване на цената на природния газ от 1 април.

Това коментира пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Кремен Георгиев. Според него увеличението няма да се отрази върху сметките за парно, защото дойде краят на отоплителния сезон в страната.

На 10 февруари газовото дружество представи първите си прогнози за цената на газа през второто тримесечие, според които се очаква увеличение от 32,44%. На 10 март „Булгаргаз“ ще внесе окончателно и своето становище пред енергийния регулатор.

Цената на природния газ се определя за всяко тримесечие на базата на различни фактори – сред които доставна цена, разходите за транспортиране, както и курса на щатския долар. Тъй като газът е основната суровина за производството на топлинната енергия при по-голям скок на цената му се променят и цените на парното и топлата вода.

Според законодателството при „значителна промяна“ на обстоятелствата цените могат да бъдат преразгледани от енергийния регулатор. Практиката на КЕВР е при промяна от 10% да бъдат преразглеждани и цените на услугите, предлагани от топлофикациите.

Електроенергията е една от тях, защото се произвежда по комбиниран способ от топлофикациите и се изкупува от Националната електрическа компания (НЕК) при преференциални цени.

Според Кремен Георгиев „Булгаргаз“ има основание да поиска толкова рязко повишение, на база на случващото се на петролните пазари в последните месеци. Той обаче призна, че „цифрата е стряскаща“. 

От "Булгаргаз" поискаха с 13,5% по-висока цена от 1 януари 2017 година. КЕВР обаче не се съобрази с това предложение и определи цена с 4,6% по-висока. Мотивът на регулатора беше, че през 2016 година с решенията си е позволила на газовата компания да натрупа приходи от 40 млн. лева и този буфер може да се използва сега, за да не бъде допуснато рязко повишение на цените за потребителите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още