IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Работата по строежа на "Турски поток" не е спряла, има забавяне при договора

Изпълняваме своите ангажименти, така както предвижда договорът за изграждането на проекта, заяви енергийният министър

15:35 | 06.12.19 г.
<p>
	Теменужка Петкова. <em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Теменужка Петкова. Снимка: БТА Архив

„Ние изпълняваме своите ангажименти, така както предвижда договорът за изграждането на проекта "Турски поток". Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която коментира изпълнението на проекта в кулоарите на парламента.

Повод за коментара е изявлението на руския президент Владимир Путин, че България е поставена под натиск и умишлено бави изпълнението на газопровода „Турски поток“ на своя територия.

"Работим така, както предвижда договорът. Забавяне няма. Забавяне има по отношение на целия процес по подписване на договора", посочи министър Петкова, цитирана от БТА.

Тя припомни, че договорът за изграждане е подписан на 18 септември тази година и от тогава до сега се работи непрекъснато, но всички дейности по прилагането на директивата за природния газ, по провеждането на обществените поръчки за избор на изпълнител и обжалванията по тях, отнемали време.

"Към момента се работи на трасе от 150 километра, на три отделни лота, доставени са тръбите за всички 150 километра", каза още енергийният министър. 

Теменужка Петкова посочи, че с актуализирането на енергийната стратегия на България ясно е било заявено, че този проект е изключително важен и стратегически за нас. По думите й с изградените вече 11 км  на българо-турската граница до компресорна станция "Странджа" на практика се осигурява свързаност на страната ни с газопровода на турска територия.

"Изградихме и газоизмервателна станция, в процес на изграждане са и две нови компресорни станции, така че работата по проекта не е спряла и така както предвижда договорът, първите 308 километра трябва да бъдат готови в края на май 2020 г.", увери министър Петкова.

Строежът на българския участък от газопровода „Турски поток“ ще приключи в определения срок, заяви премиерът на България Бойко Борисов коментирайки критиките на руския държавен глава Владимир Путин, насочени към страната ни заради забавянето на изграждането на газовото трасе.... посочи Борисов, добавяйки, че страната ни спазва всички процедури на блока по отношение на газовите проекти.

Той подчерта, че по трасето на „Турски поток“, което на наша територия се нарича „Балкански поток“, средно на ден се полагат по 5 км тръби.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:51 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още