IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Плащанията към "Парсънс" за АЕЦ "Белене" не са по времето на Добрев

Прокуратурата обвини бившият енергиен министър Делян Добрев в безстопанственост, защото договорът с компанията не е прекратен

20:12 | 24.10.16 г. 3
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: <em>архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: архив Ройтерс

Адвокатската компания White & Case, която защитаваше България в арбитражното дело за АЕЦ "Белене", са посъветвали договорът с "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" да не бъде разтрогнат, съобщи пред журналисти енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя беше категорична, че плащанията към компанията са заявени през 2012 г., тоест по времето на Делян Добрев, но са извършени през 2013 г. в мандата на правителството на Пламен Орешарски. 

"Парсънс" беше избрана за архитект-инженер на проекта, но извършва и технически надзор над него. Договорът с компанията не е можел да бъде прекратен едностранно, стана ясно още от думите на Петкова. Тя уточни, че адвокатите са посъветвали отношенията с "Парсънс" да не се развалят, защото компанията може да бъде полезна при арбитражното дело за "Белене".

По-рано днес Прокуратурата повдигна обвинения срещу бившия енергиен министър Делян Добрев в безстопанственост. Според прокурорите като принципал на Националната електрическа компания (НЕК) Добрев е трябвало да прекрати този договор, след като правителството слага точка на проекта. Отношенията с компанията обаче продължават и плащанията към нея възлизат на малко над 4,5 млн. евро.

От Прокуратурата оценяват, че такъв е размерът на щетата към държавната компания в резултат от бездействието на Делян Добрев.

Теменужка Петкова обаче е категорична, че Добрев не е имал правомощията да се намеси в случая. Правото да прекрати договора с "Парсънс" има само Българския енергиен холдинг (БЕХ), в чийто състав е НЕК.

След като Министерският съвет спира проекта за втората ядрена централа у нас, Делян Добрев нарежда на БЕХ да предприеме всички необходими действия за прекратяване на АЕЦ "Белене", посочи още Петкова. Дейностите по договора се минимизират с протокол, подписан в началото на 2013 г. Така сумата, която НЕК дължи по договора с компанията, намалява от 4,4 млн. евро на 890 хил. евро месечно.

Според нея в периода, в който Добрев оглавява енергийното министерство, не е имало плащания към компанията.

„Нали никой не си мисли, че министърът на енергетиката може да влезе в счетоводството на НЕК и да гледа кой каква фактура издава. Всеки трябва да знае ангажиментите, правата и задълженията си", поясни още Теменужка Петкова.

Настоящият енергиен министър посочи още, че плащания към фирмата е имало по време на правителството на Пламен Орешарски - на 30 май 2013 г. и на 24 юни 2013 г.. Размерът на плащанията е около 9 млн. лева, посочи още Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 4
vankel
преди 7 години
Теменужката се бърка там къвдето не и е работата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 4
vankel
преди 7 години
Теменужката се бърка там къвдето не и е работата .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
Alee
преди 7 години
Аре пак партенки: Бай Хуей и цацата пак побесняха. Лов на вещици и накрая нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още