IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петкова: Нетната печалба на АЕЦ Козлодуй от началото на 2019 г. стига 270 млн. лв.

VI блок на централната може безпроблемно да работи още 30 години, смята изпълнителният директор на атомната електроцентрала

15:24 | 01.10.19 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2018 г. българската АЕЦ "Козлодуй" регистрира рекордна печалба в размер на 167 млн. лв., като от началото на тази година досега нетната печалба на дружеството достига 270 млн. лв., заяви енергийният министър Теменужка Петкова по време на връчването на лицензията за удължаване срока на експлоатацията на VI блок на атомната електроцентрала.

По нейните думи за успешното удължаване срока на експлоатация и повишаване мощността на двата реактора АЕЦ "Козлодуй" е инвестирала общо 474 млн. лв. 182 млн. лв са били необходими за повишаване мощността до 104% и на двата блока, докато 292 млн. лв са били насочени за удължаване живота на мощностите.

Петкова подчерта, че централата може да се сравнява с най-сигурниите съоръжения за производство на атомна енергия в света. АЕЦ "Козлодуй" произвежда малко над 34% от електроенергията в България и е важен стълб за българската икономика, категорична беше тя.

Според изпълнителния директор на централата Наско Михов вече 45 години АЕЦ "Козлодуй" работи безопасно и надеждно, като VI блок може безпроблемно да работи през следващите 30 години, категоричен е той.

По мнение на енергийния министър лицензирането на проекта за стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ "Белене" се очаква да бъде завършено в началото на 2020 г. По думите на председателя на "Агенцията за ядрено регулиране" (АЯР) Лъчезар Костов това до голяма степен зависи от готовността на "Национална електрическа компания".

Представители на руската енергийна компания "Росатом" обявиха, че дружеството е готово да си съдейства с американски или други компании за проекта "Белене" и споделиха, че ако България има икономическа изгода, е свободна да смени доставчика на ядрено гориво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 12 rate down comment 3
data
преди 4 години
Абе точно козлодуй в момента ако е на пазарен принцип ще избие рибата ама политически е поставена в ситуацията да дотира цялата енергетика . Нал се сещаш че пазара в момента е коло 100 лв на мв-ч а Козлодуй продава мисля на около 50
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 4 години
тъй де... на фона на 1.2 млрд от банковия и още толкова от застрахователния ми се струва много малка :) като цифра и това от вече изплатена тотално инвестиция, сега от коя част на счетоводния цикъл са я извадили незнам ... не съм счетоводител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 6
zelka007
преди 4 години
това е след счетоводното хиперинфлационно ликвидиране на амортизационните и без 3-те млрд (неокончателна прогнозна сметка) за ядреното хранилище ... нормално е да има печалба :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 11
khao
преди 4 години
малииии, това ако го бехме построили на пазерен принцип, нема избиване ... никога!!!горе долу колкото годишната печаоба на средна към голяма строителна фирма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още