IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет обвързващи оферти са подадени за участие в газопровода Гърция-България

Резервирани са общо 1,57 млрд. куб. м от капацитета на газопровода, обсъжда се стартирането на процедура за разпределение на остатъчния капацитет

15:04 | 02.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Пет обвързващи оферти са получени на дългосрочна база на завършилата на 30 ноември обвързваща фаза на пазарния тест на газопровода Гърция-България (IGB), обяви компанията „Ай Си Джи Би“ АД, която отговаря за реализирането на проекта.

Обявеният капацитет в рамките на втората фаза на пазарния тест възлиза на 2,7 млрд. куб. м, като от него са резервирани 1,57 млрд. куб. м.

Пазарният тест ще приключи с подписването на споразумения за предварително резервиране на капацитет от компаниите, които са предоставили оферти, след одобрение на съответното разпределение от националните регулаторни органи на Гърция и България.

Във връзка с проявен интерес и от други компании, които не са участвали в първата фаза на пазарния тест по проекта, се обсъжда възможността за стартиране на процедура за разпределение на остатъчния капацитет, респективно за участие на нови търговци, посочват още от компанията.

Газопроводът IGB трябва да се свърже с гръцката газопреносна система в района на Комотини и с българската система в района на Стара Загора. Планира се общата дължина на газопровода да е 182 км, а проектният капацитет е до 3 млрд. куб. м/година в посока Гърция-България.

В зависимост от пазарния интерес към ползване на по-голям капацитет и възможностите на съседните газопреносни системи техническият капацитет може да се увеличи до 5 млрд. куб. м с допълнително изграждане на компресорна станция и с капацитет за обратно подаване (от България към Гърция).

Проектът се реализира от смесеното инвестиционно дружество „АЙ СИ ДЖИ БИ” АД, регистрирано в България през 2011 г. с акционери БЕХ ЕАД (50%) и IGI Poseidon (50%). IGI Poseidon e регистрирано в Гърция с акционери гръцката публична газова корпорация DEPA S.A. (50%) и италианската енергийна група Edison SpA (50%). 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още