IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът ратифицира споразумението с ЕИБ за газовата връзка с Гърция

Ратификацията е предварително условие за усвояване на средствата от заема в размер на 109,9 млн. евро

11:39 | 06.12.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Парламентът ратифицира гаранционното споразумение с Европейската инвестиционна банка /ЕИБ/ във връзка с договора за финансиране между ЕИБ и "Български енергиен холдинг" ЕАД за финансиране на проект "Междусистемна газова връзка Гърция - България", предава БТА.

Ратифицирането на гаранционното споразумение е предварително условие за усвояване на средствата от заема от ЕИБ в размер на 109,9 млн. евро. Срокът за усвояване е три години, седем години е гратисният период по отношение на главницата и срокът за погасяване на кредита е 25 години. По отношение на лихвата - лихвеният процент се определя за всеки транш преди усвояването му като може да е плаващ или фиксиран. 

Предоставянето на държавна гаранция в размер до валутната равностойност на 215 млн. лв. по заемните споразумения във връзка с финансирането на проекта е предвидено в Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. 

Междусистемната газова връзка пряко ще свързва националните газопреносни мрежи на Гърция и България и ще осигурява връзка с газопровод TAP (Trans Adriatic Pipeline). Осигурявайки достъп до алтернативни източници на природен газ, проектът за междусистемна газова връзка Гърция-България е ключов за гарантиране на енергийната сигурност както в България, така и в целия район на Югоизточна Европа, се посочва в мотивите.
Ратификацията на гаранционното споразумение беше единодушно подкрепена на първо и второ четене от политическите сили в парламента.

Таско Ерменков от левицата заяви, че "БСП за България" ще подкрепи тази ратификация, защото в нея за първи път вижда една практическа стъпка за диверсификация не само на трасета, но и на източници на природен газ. Той обаче изрази силно притеснение, че започваме да буксуваме в другите проекти. Ерменков припомни информацията от вчера, че Русия е недоволна от скоростта, с която се движи „Балкански поток“ и може да разгледа варианти за заобикаляне на България, което, по думите му, ще е катастрофа за нашата транзитна мрежа. Проучванията в района на "Хан Аспарух" нещо забуксуваха и са с неясно бъдеще, коментира още той.

Европейската комисия одобри държавна помощ за междусистемната газова връзка между Гърция и България (IGB) със свое решение от 8 ноември 2018 г.  Така Европейската комисия постанови, че източниците за финансиране на проекта „Междусистемна газова връзка Гърция- България“ са съвместима държавна помощ съгласно чл. 107, ал. 3 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Интерконекторът ще има стратегическа роля за постигането на реална диверсификация на източниците за доставка на природен газ за България и Югоизточна Европа. Чрез неговото изграждане, като част от развитието на Южния газов коридор, България и съседните й страни ще имат достъп до алтернативни доставки от Каспийския регион, както и до съществуващи и бъдещи терминали за втечнен природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още