IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие 7-процентов праг на конвенционалните биогорива в транспорта

С измененията в закона за възобновяеми енергийни източници се транспонират изискванията на европейската директива и се изпълняват условията по решенията на ЕК

13:36 | 12.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Народното събрания на Република България</em></p>

Снимка: Народното събрания на Република България

Парламентът прие на първо четене въвеждане на 7-процентов праг на конвенционалните биогорива, който може да бъде отчетен като изпълнение на 10-процентния задължителен дял на енергията от възобновяеми енергийни източници в крайното потребление на енергия в транспорта до 2020 г., предава БТА.

Конвенционалните биогорива са произведени от суровини от хранителни и фуражни култури или енергийни култури, отглеждани върху земеделски земи. 

През тази година се планира да бъде въведено задължение към лицата, които продавата течни горива от нефтен произход. Те ще трябва да предлагат на пазара за дизелови двигатели горива със съдържание на биодизел от минимум 6%, като минимум 1% да бъде биодизел от горива от ново поколение.

Това задължение е въведено и за крайните разпространители на тежки горива от нефтени продукти.

С измененията в закона за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) се транспонират изискванията на европейската директива и се изпълняват условията по решение на Европейската комисия (ЕК) за държавна помощ о 4 август 2016 г. относно подпомагането на производството на енергия от ВЕИ в България.

В решението на ЕК е определена концепцията за периода от 1 юли 2011 г. до 30 април 2016 г., която възлиза на 1 146 965,51 лв. Тази сума следва да бъде допълнена от дължимата компенсация за периода от 1 май 2016 г. до влизането в сила на промените в Закона за енергетиката.

С настоящите изменения се регламентират задълженията на обществения доставчик, който следва да заплати на оператора на електропреносната мрежа средства в размер на 1 146 965,51 лв за периода от 1 юли 2011 г. до 30 април 2016 г. и изчислените от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) средства за периода от 1 май 2016 г. до влизането в сила на закона.

Операторът на електропреносната мрежа следва да изразходва предоставените средства за изграждането на междусистемен електропровод 400kV “Марица Изток – Неа Санта“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още