IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Илиев: С външни юридически услуги НЕК защитава интереси за 1 млрд. лева

Най-скъпото дело, за което компанията е ползвала външни услуги, е на стойност 220 млн. лева и е спечелено на първа инстанция, според директора на компанията

15:54 | 27.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

С външните юридически услуги - за представителство или консултации, Националната електрическа компания (НЕК) защитава интереси на стойност над 1 млрд. лева. Това съобщи директорът на компанията Петър Илиев пред журналисти.

По-рано той участва в пресконференция, на която служебният енергиен министър Николай Павлов представи финансовите резултати на държавните дружества в сектора и дейността си в последните три месеца

В сряда прокурори влязоха в НЕК и иззеха документация, свързана с договори за външни услуги. От изявленията на проверяващия прокурор стана ясно, че сумите, които държаваната компания е платила по тези договори, са малко над 1 млн. лева. Срещу тях обаче стоят интереси за над 1 млрд. лева, уточни днес директорът на дружеството.

Илиев посочи, че най-скъпото дело, за което компанията е ползвала външни услуги, е на стойност 220 млн. лева, а на външния изпълнител са платени към 220 хил. лева. Делото е спечелено на първа инстанция, посочи още той.



В НЕК на постоянен договор са 10-ма юристи, които са експерти в различни области. През тях минава цялата документация на държавната компания, каза Илиев. Той беше канегоричен, че външни услуги ползват всички големи компании.

Разходите за съдебните дела, тоест и този 1 млн. лева, платени за външните консултанти, не се признават от Комисията за енергийно и водно регулирани (КЕВР) като част от цената на тока, категоричен е още директорът на обществения доставчик.

В своето ценово искане за цената на тока от 1 юли, отправено към регулатора през март, от компанията са поискали увеличение на цената на дружеството с под 10%. Решението за цената на елекнроенергията през новия регулаторен период ще бъде взето от КЕВР в края на юни.

Проверката на прокуратурата обхваща договори, сключени преди 2015 г., отбеляза още Петър Илиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още