IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Овергаз реши да обжалва решението на КЗК пред Върховния административен съд

Частната газова компания отказа да приеме решението на комисията по случая с начисления отрицателен дисбаланс от страна на 'Булгартрансгаз"

17:49 | 07.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Българската газова компания "Овергаз" обяви, че ще обжалва решението на Комисията за защита на конкиренцията (КЗК) пред Върховния административен съд. Според нейни представители решението за пускане на жалба не е продиктувано от новия входно-изходен модел за такси „пренос“ и „достъп“ до газопреносната мрежа на „Булгартрансгаз“.

Жалбата обръща внимание на поведението на държавния оператор на газопреносната мрежа в контекста на определени събития в периода януари-февруари 2017 г., когато беше отчетена рекордна консумация на електроенергия.  

Тази консумация беше причината Електроенергийният системен оператор (ЕСО) да активира своя студен резерв на „Топлофикация- Русе“, но заради проблем с разпалването на въглищата ТЕЦ Русе Изток, с който „Овергаз“ няма договори отношения, премина на газ. Това доведе до начисляване на 2 млн. лева отрицателен дисбаланс от страна на „Булгартрансгаз“ към „Овергаз“.

Според частната газова компания „Булгартрансгаз“ е нарушила редица договори и правила с това си действие.

Българският енергиен системен оператор въведе нов тарифен модел от есента на 2017 г., създавайки мост с европейската практика при ценообразуването на тази услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още