IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

OMV Petrom се включва в проучванията на сондажен блок „Хан Аспарух“

Румънското дружество придобива всички акции на оператора OMV Exploration & Production, като сделката трябва да приключи до средата на 2020 г.

17:10 | 17.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Най-голямата петролна и газова компания в Румъния OMV Petrom обяви във вторник (17 декември), че е подписала договор за придобиване на дял в лиценза за проучвания на сондажен блок „Хан Аспарух“ в България, съобщава SeeNews. 

OMV Petrom ще замести OMV Offshore Bulgaria в проучванията на блока, придобивайки всички акции на оператора OMV Exploration & Production, се посочва в съобщението на компанията.

Приключването на сделката се очаква да се осъществи до средата на следващата година.

Понастоящем OMV Offshore Bulgaria притежава 30-процентен дял в проучвателната дейност на дълбоководния морски изследователски блок „Хан Аспарух“, разположен в западната част на Черно море в рамките на съвместно предприятие, ръководено от френската Total.

По-рано през годината правителството реши да удължи срока за търсене и проучване на петрол и природен газ във въпросния блок с две години, с което прие искането на Total, OMV и Repsol.

В края на октомври 2016 година, в своя тримесечен отчет на дейността си, Total обяви, че има находка на петрол, но не даде подробности около сондажа.

Проучването на блока "Хан Аспарух", който е с площ от над 14 хил. кв. километра, започна през 2012 година.

Блокът е е в близост до румънския "Нептун", в който залежите са оценени на над 80 млрд. куб. м природен газ.

От OMV Petrom информират, че ще бъдат извършени геоложки и геофизични проучвания с цел идентифициране на допълнителни проучвателни цели за сондиране.

„Това придобиване е в съответствие с нашата стратегия за увеличаване на регионалното ни присъствие и е естествено допълнение, като вземем предвид портфолиото ни в Черно море. Имаме повече от 40 години история в румънското Черноморие и от началото на 2008 г. извършваме проучвания заедно с ExxonMobil ”, посочва Петър Цайлингер, член на изпълнителния съвет на OMV Petrom.

OMV Group притежава 51.01% дял в OMV Petrom; румънската държава, чрез енергийното министерство, притежава 20,64%, а 28,35% са свободно плаващи на Букурещката фондова борса и Лондонската фондова борса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още