IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обсъжда се вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

Ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, е малко над 466 млн. лв.

16:41 | 11.10.18 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Обсъжда се и вариантът за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламентарната енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Рамадан Аталай за ТЕЦ "Марица изток" 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, предаде Агенция „Фокус“.

„Въпросът е много актуален и е един от най-важните, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един. Темата е пряко свързана с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност“, каза Петкова.

Според нея ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2 се случва с всички въглищни централи в Европа, но проблемът е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без въглищните си централи. 

„Знам, че този вариант предизвика доста дебати в обществото и то с основание, защото това е непопулярна мярка. Важно е да видим какви са плюсовете и минусите, но преди всичко трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Енергийният министър обаче призна, че евентуалното обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения.

Председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, цитиран от „Фокус“,  че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дружеството е дотолкова декапитализирано, че ако трябва директорът да спази закона, той трябва да го обяви в несъстоятелност“, каза още Делян Добрев. Според Добрев правилното решение е всяка централа да си свие разходите, за да работи на печалба.

По време на заседанието стана ясно още, че ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, за да купи тези емисии, за да може да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лв. Това са разходите, които държавната ТЕЦ трябва да направи, за да купи тези емисии, обясни Петкова. Ако такива емисии не бъдат закупени, съгласно европейските правила и директиви, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако работи, трябва да заплаща съответните глоби“, посочи още енергийният министър.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 3
Sokratus
преди 5 години
Миша Миша, опят ты. Тебя не сказали, что Сокол не наш человек! Понял? твоя зарплата в рублей нет в лиры;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 5 години
Хаха... Както винаги групата дежурни кратунковци - стокракуси и глупакуси са нафлякали екскременти от либералната матрица - каманисти, онанисти, соколи, свраки и кво ли не... :lol: Като че ли е 1991 г. и тука е клуб на СДС, а не сайт за хора на бизнеса и никой не знае, че американските ТЕЦ-ове продават тока на 168 лв/МВч. и могат да си купуват не само квоти, ми квотсиискат, а МИ-2 продава на 61-65 лв. и не може да си купува даже квотитребва да мърда... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Но както винаги в такива моменти има един човек, който е много добре подготвен за всоката цена на квотите!И познахте името му е Сокол (ама на турски). Не случайно ТЕЦ Варна минава на ГАЗ и не случайно ТЕЦ Марица изток 2 се отказа от студеният резерв и не случайно знаем за първи път кой е собственика на такова голямо държавно предприятие! И най-вече не е случайно, че държавата не направи абсолютно нищо за да се справи с проблема, за който всички говореха от години!;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 2
Sokratus
преди 5 години
Жежков, всички ги плащат без иключения! Няма частен, няма държавен.Проблема е, че държавната ТЕЦ издържа много политици и ако намали производството си няма да има пари за тях! И сега се чудят как да прехвърлят цялата сметка на нас за проспаните години без инвестиции!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
НякоИ държавни служители, обичат комисионните, а частните дружества следят за тия неща. Няма да е зле, на края на всяко правителство един по-сериозен одит от външна компания във всички държавни предприятия и съответните лица да се държат отговорни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
khao
преди 5 години
да, ние плащаме скъпия е евтиния го изнасят другарите ви каманисти :):) иначе аз викам към дружеството да прибавят и на гинчето соларния парк (нали го продава) и цанков камък ... ех, приказка !Мише има ли места във вашия ресторант да идвам и аз ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 12 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Има политкоректен ток , газ , парламент , премиер , медии ... има и други , ама те не са по европравилата ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 7
national power
преди 5 години
Другите тецове са американски демократични.Никой не смее да се бъзика щот кат се ядоса дедо Перчемко и бум с боНбата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 2
vzhekoff
преди 5 години
Някой накрая ще ни обясни ли понятно, как за държавния ТЕЦ сметките не излизат, а за американските излизат ? Нали цената на квотите е еднаква или пък не е ? И защо за 1 МВтч получават различна цена, при положение, че И държавният е модифициран и отговаря на еко-изискванията ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още