IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НСИ отчита значителен ръст на добива на въглища през май

Данните на статистиката подсказват добър месец за производителите на електроенергия

15:42 | 30.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Съществено увеличение на добива и потреблението на въглища през май показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за енергийните ресурси. През май в страната са добити почти 2,4 млн. тона твърди горива (антрацитни, черни, кафяви, лигнитни и твърди горива от въглища), което е ръст от 95% на годишна база.

Спрямо април 2021 г. увеличението е от почти 30 на сто, е видно още от статистиката.

През май в страната са потребени 2,44 млн. тона твърди горива (разликата се покрива с внос), което е увеличение от 90% на годишна база и от 27,5% на месечна база.

Подобрение вече се вижда и по отношение на производството на горива в страната. И при безоловния бензин, и при дизеловото гориво повишението е от около 90 на сто. Причината е постепенното разхлабване на ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията от коронавируса. Данните показват, че в българските рафинерии през май са произведени 246 хил. тона дизел и 120 хил. тона безоловен бензин.

Голяма част от това производство е реализирано извън страната. Доставките на горива в страната са в размер на 34 хил. тона безоловен бензин и 191 хил. тона дизелово гориво. Това представлява ръст от 17% по отношение на дизеловото гориво, но при безоловния бензин има спад от 20 на сто.

През май в страната са произведени 3,3 тераватчаса електроенергия, което е намаление от 13% спрямо април. Пролетните месеци традиционно са с ниско потребление на електроенергия след края на отоплителния сезон и все още липсата на необходимост от охлаждане.

Спрямо май 2020 г. производството на електроенергия се увеличава с 22%.

По-голямата част от произведената електроенергия е реализирана в рамките на страната - 2,44 тераватчаса. От началото на май енергийната борса вече е свързана с европейските пазари и вероятно това може да обясни увеличението на износа. Като цяло доставената електроенергия на българския пазар расте с 4% на годишна база, е видно още от данните на НСИ.

Продължава спадът на добива на природен газ - през май в страната са добити едва 2 млн. куб. метра природен газ. Това е спад от 50% спрямо май 2020 г. Доставките на газ възлизат на 234 млн. куб. метра, което е повишение от 26,5% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още