IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НС промени на първо четене правилата за свободния пазар на електроенергия

Внесеното предложение засяга производителите с инсталирана мощност между 1МВ и 4МВ и тяхното прехвърляне към БНЕБ

12:22 | 04.04.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Парламентът прие на първо четене предложението на председателя на Комисията по енергетиката в Народното събрание Делян Добрев за възможност за прехвърляне на производителите на електроенергия с мощности между 1 мегават и 4 мегавата от регулирания на свободния пазар от 1 юли, съобщава агенция „Фокус“. 

Предложението има за цел да подобри условията на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), както и да увеличи количествата електроенергия, което се продава на борсата.

От 1 юли 2019 г. въпросните производители ще преминат от преференциални цени към пазарна цена и договор за компенсиране с премия, като промените в законодателството предвиждат да бъде въведено конкурсно начало за предоставяне на предоставяне на преференциални цени или премия.

В рамките на дебата народният представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по енергетика Валентин Николов поясни, че се върви към либерализация на пазара.

По неговите думи при постигане на напълно свободен пазар на електроенергия в България „всяко едно домакинство ще може да си купува електрическа енергия от всеки, който пожелае, на цена, която му се предлага от различни търговци“.

„Няма да има регулиран пазар, а ще има свободен пазар“, допълни депутатът от ГЕРБ. Според него между първо и второ четене е хубаво да се изгладят текстовете.

В началото на тази година председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов заяви, че енергийният пазар в България върви към пълна либерализация.

„Относно ликвидността, тя може да се повиши чрез излизането на свободния пазар и на производителите на електроенергия между 1 и 4 мегавата мощности, както и чрез увеличаване количествата електроенергия, предлагана на пазара от дъщерните дружества на „Български енергиен холдинг", подчерта Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още