IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите решения в соларната енергия и водорода в дневния ред на „Главболгарстрой“ в Мюнхен

Темата за бъдещето на газовата инфраструктура и пазара на природен газ бе също част темите на ГБС в столицата на Бавария

11:32 | 20.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: &quot;Главболгарстрой&quot;</p>

Снимка: "Главболгарстрой"

Най-голямото международно изложение в Европа за батерии и системи за съхранение на енергия „ees Europe“, което се състоя в Мюнхен миналата седмица, събра производители и доставчици на оборудване, изпълнители на проекти и разработчици на иновативни батерии и устойчиви решения за съхранение на възобновяема енергия, зелен водород и на технологии, използващи електрическа енергия за производство на газ. По този начин изложението, което се проведе паралелно и с международната конференция „ees Europe”, обедини повече от 480 представители от цялата верига на производство и приложение на иновативни технологии за съхранение на енергия - от отделни компоненти до цялостни системи и решения.

В рамките на състоялата се Конференцията „ees Europe” – най-голямата платформа на енергийната индустрия в Европа - производството, преноса, съхранението и по-широкото потребление на зелен водород отново бе в светлината на прожекторите. А на „Green Hydrogen Forum & Expo“ компании от цял ​​свят и от различни индустрии и сектори на икономиката разкриха готовност да доставят и наложат на пазарите на стария континент различни решения за водород, горивни клетки, електролизатори и енергия към газ.

Влиятелната европейска асоциация, представляваща търговците на едро и дребно на природен газ, както и газоразпределението – Eurogas, също имаше щанд на изложението. Неин асоцииран член от края на 2021 г. е българската строителна компания „Главболгарстрой“. Посредством членството си в организацията компанията вече от няколко месеца следи от близо динамичното развитие на газовите пазари в Европа и възможностите, които се откриват за бъдещо по-широко потребление на зелена енергия. Визията на Eurogas е насочена към силен и интегриран газов пазар, който е в подкрепа на активните дейности и политики за енергийната ефективност, намаление на въглеродните емисии, производство/пренос на енергия от възобновяеми източници, производство и транспортиране на възобновяем газ, водород и др. Това е и причината асоциацията да има свой щанд на „ees Europe“ в Мюнхен, където паралелно с изложението проведе и годишното си Общо събрание.

Приложението на водорода в сградния сектор

„Главболгарстрой“, като една от най-големите строителни компании в България и региона на Югоизточна Европа, е привлечена от възможностите, които предоставя водородът в сградния сектор. Именно и по тази причина в рамките на форума и изложението в Мюнхен ГБС обсъди с представители на компанията Viessman Group, иновативните комплексни и интегрирани решения, които огромната немска семейна корпорация предоставя по отношение на отоплението, охлаждането и вентилацията на сградите, както и по отношение на производството и съхранението на енергия. „Главболгарстрой“ се интересува все по-активно да прилага в своите проекти устойчиви и екологични решения, които по ефективен начин да използват голямото разнообразие от енергийни източници: слънце, вятър, геотермална енергия, електричество, биомаса, зелен водород или нефт/ природен газ.

В рамките на срещите в Мюнхен бе отбелязано, че именно водородът е ключът на енергийния преход. И двете компании – „Главболгарстрой“ и Viessman Group - са членове на Европейския алианс за чист водород и като представители на тази инициатива на ЕС и двете корпоративни структури полагат усилия в своите специфични области и сектори на икономиката, в които оперират, да работят все по-ускореното декарбонизиране на индустрията и сградния фонд, което да допринесе за постигане на амбициозните климатични и енергийни цели на ЕС. 

фдгдфгдфг фдгдфгдфг

На немския пазар вече са наложени и се демонстрират успешни комплексни решения за производство и приложение на водород. Технологични гиганти, сред които и Siemens, представят и все по-широкомащабно прилагат технологии, доказващи ефективността си и конкурентоспособността си. „Главболгарстрой“ има амбицията да налага и на българския пазар подобни решения - както в инвестиционните проекти, които реализира и в които инвестира, така и да консултира свои клиенти и партньори за прилагането на подобни решения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:36 | 18.07.23 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още