IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият тарифен модел повиши приходите на "Булгартрансгаз" с 24%

По-високите приходи за газопреносното дружество се дължат на все още неоптимизираните заявки на клиентите

16:58 | 09.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новият входно-изходен модел за определянето на цената за пренос на природен газ е повишил приходите на "Булгартрансгаз" с 24% през октомври. Това отчете председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред депутатите от подкомисията за наблюдение на дейността на енергийния регулатор.

Той беше изслушан във връзка с промените в модела и цената на природния газ за последното тримесечие на годината.

Иванов беше категоричен, че по-високите приходи за газопреносното дружество се дължат на все още неоптимизираните заявки на клиентите. Според него допуснатите превишения ще бъдат минимизирани, а ако те не бъдат взети предвид в отчета за октомври, то приходите за "Булгартрансгаз" ще бъдат с 18,1% по-високи. 

Внедряването на новия входно-изходен тарифен модел започна преди близо шест години, но беше отлаган на няколко пъти. Чрез него се имплементират европейските правила и ново забавяне биха коствали санкция от Европейската комисия. Този модел отчита доколко равномерни са заявките на потребителите.

За тези, които имат относително постоянно потребление, плащат по-малко и реално няма промяна в цената за пренос на газа спрямо предходния модел, когато всички плащаха единна цена от малко под 20 лева за 1000 куб. метра.  Тарифите обаче се повишават за клиенти с неравномерно потребление, каквито са например топлофикационните дружества, които вече плащат по-висока цена за преноса на газ. Това беше причината и да не бъде променена цената на техните услуги, въпреки че газът поевтиня със 7,29% за четвъртото тримесечие.

Бизнесът се обяви против промените в тарифите и обявиха, че в резултат на новия модел приходите за "Булгартрансгаз" ще се увеличат с 50%.

Тази прогноза не се сбъдна, коментира днес Иван Иванов. Прогнозата на регулатора е, че приходите ще се увеличат в рамките на 20%. КЕВР пое ангажимента да следи внимателно необходимите парични приходи за компанията и реално събраните, за да гарантира, че няма да има изкривявания. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още