IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова енергийна група с мащабни проекти за соларен парк в Тенево и за водород

България е перспективен пазар и има нужда от нови мощности, смята датската компания Eurowind Energy, която навлиза в енергийния сектор у нас

12:45 | 26.11.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Над 160 млн. евро планира да инвестира енергийната група EURA Energy в хибриден соларен парк край с. Тенево (Ямболско). Това са разходите за изграждането на централата, инсталиране на тракери и система за съхранение на енергията, както и за присъединяване към мрежата.

Очакванията са инсталираната мощност да бъде 200 МWp (мегаватпика), а строителството да започне през 2023 г. Новата мощност ще донесе 50 постоянни работни места. Комплексът е конкретен пример за алтернативна заетост във ВЕИ сектора в близост до въглищния район "Марица Изток", коментират инвеститорите пред Investor.bg.

Соларната централа е първият планиран проект на EURA Energy у нас. Компанията е новосъздадена и е резултат от партньорството между българската инвестиционна група "Реналфа", в чието портфолио е "Соларпро", и датската компания за развитие на енергийни мощности Eurowind Energy. Новата компания ще работи в областта на възобновяемата енергия, съхранение на енергия и производството на водород.

Относно плановете за водорода от EURA Energy коментираха, че на този етап водят разговори с големите химически и металургични предприятия у нас за заместване на текущото потребление на водород със зелен, както и се правят проучвания, но все още в много начална фаза.

"Ключовото при производството на зелен водород е, че той идва след насищане с мощности за производството на евтина ВЕИ енергия. На настоящия етап България все още е далеч от тази фаза", допълват още от компанията.

Водородът е сочен от Европейската комисия (ЕК) като алтернативата на изкопаемите горива за тежката индустрия и основна част от плановете за въглеродна неутралност на общността до 2050 г. По време на преговорите за съставяне на коалиционно правителство, водени в областта на енергетиката, беше коментирано, че има няколко площадки, които дават добри възможности за производството на водород у нас и за които има инвестиционен интерес.

Проблем е не само липсващата енергия, но и наличието на водни ресурси - зеленият водород се произвежда при електролиза на водата. Затова и бъдещите коалиционни партньори посочиха, че голям потенциал в тази посока реално има площадката на АЕЦ "Белене", ако не бъде използвана за изграждане на ядрена мощност. Анализират се и варианти за производството на зелен водород в Маришкия комплекс като вариант за спасяване на работните места в региона.

Датската Eurowind Energy проектира, строи и оперира енергийни мощности в 15 европейски държави и САЩ и вече има малък соларен парк в България. Компанията инвестира в мащабни проекти за производство на зелен водород.

„Виждаме България като много перспективен пазар през следващите години. Както и при всички останали европейски държави, и тук се наблюдава нужда от още енергийни мощности, в комбинация с нуждата от зелен преход на цялата енергийна система", коментира изпълнителният директор на Eurowind Йенс Расмусен.

"Комбинираният мащаб и опит на двете компании в изграждането на вятърни и соларни мощности, решения за съхранение на енергия, както и мощности за производство на водород от възобновяема енергия, ще позволят на съвместното ни дружество, EURA Energy, да заеме ключова роля в енергийния преход на България и да предложи чиста енергия и зелен водород на пазара при много конкурентни условия", допълва Константин Ненов, изпълнителен директор на "Соларпро" в съобщение до медиите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
хех ... некой форумен енергетик нема ли се фърли да обяснява за ефффтините въглища , газ и ядрени реактори ... :))) ... лека-полека и без заеми от сбербан за нови ядрени мощности , за 7-8 годинки ще си построим необходимите ни фотоволтаици и водородни проекти ... беляНЕ , ама вие си знаете моето мнение ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още