IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нисковъглеродна икономика: България изостава от плановете на ЕС за 2030 г.

Проектът относно ангажиментите на страната за енергийния преход предвижда изграждане на „общности за възобновяема енергия“ сред битовите потребители

17:53 | 11.08.20 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

България изостава сериозно по отношение на плановете за постигане на климатичен неутралитет, с които се ангажират страните в рамките на Европейския съюз (ЕС), показва проект на детайлизирана стратегия по Приоритет 4 „Кръгова и нисковъглеродна икономика“ на Националната програма за развитие "България 2030". 

В документа, поместен на страниците на портала за обществени консултации към Министерски съвет, се посочва, че основната цел на плана е намаляването на ресурсната интензивност на икономиката на страната и увеличаване ефективността на използваните материали. Очаква се да бъдат предприети действия за повишаване производителността на ресурсите по време на целия им жизнен цикъл, както и нормата на кръговото (вторично) използване на материалите в икономиката. В същото време ще бъде стимулирано удължаването на живота на самия продукт, намаляването на отпадъците и контролиране на необходимостта от добив на нови ресурси.

„Мерките ще бъдат насочени към подпомагане на предприятията за въвеждането на безотпадни технологии, редуциране на количествата отпадъци, генерирани в процеса на производство, развитието на индустриална симбиоза. Ще се насърчава внедряване на бизнес модели, които позволяват взаимодействие между продукти и услуги по цялата верига на доставки,  както и стратегии за проектиране, повторна употреба и рециклиране, осигуряващи по-продължително използване на продуктите. Специален фокус ще бъде поставен върху научноизследователската и развойната дейност, както и иновациите, свързани с кръговата икономика и подкрепа за разработване и въвеждане на зелени бизнес модели“, посочва се в документа.

Въпреки това, при преглед на поместени основни индикатори, свързани с плана, става ясно, че страната ни изостава значително по отношение на усилията за постигане на кръгова икономика.

При показателя „Дял на кръговото използване на материалите в икономиката“ текущата стойност за страната достига 4,3%, което е далеч от целевата стойност 11,7%.

Подобно е положението и при „Индекс на екологичните иновации“, където стойността му за България е 50 пункта, или с 33% по-малко от целевото ниво от 83 пункта.

България изостава и при показателя „Производителност на ресурсите“, като текущата стойност на измерителя за страната е 0,322 евро/кг, което е по-малко от целевото ниво от 0,64 евро/кг.

По отношение на „Генерирани отпадъци на единица БВП“, страната ни значително надхвърля търсеното ниво с над 200 кг/1000 евро, като показателят достига стойност от 418 кг/1000 евро.

При „Рециклиране на отпадъци от опаковки“ текущата стойност на индекса за България достига ниво от 66%, което е по-ниско от целевата стойност от 70%.

Изоставаме и при „Брой патенти, свързани с рециклиране на вторични суровини“ – страната ни не разполага към момента с такива патенти, като целевото ниво за 2030 г. е 15 броя.

По отношение на „Дял на обезвредените (в т.ч. депонирани) от предадените за третиране отпадъци“ България надхвърля целевата стойност (35%) и средната за ЕС (46%), като показателят достига текущо ниво от 65%.

Последна актуализация: 01:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
хммм ... последното линкче е за фенове ... :))) ... малко техническа информация и локуми за централата и че тези дето са я построили захранват собствени зарядни станции за електромобили + услуги за стабилизиране на мрежата . строят 100 такива в кралството . иначе другите линкчета са за сравнение на цената на токът в кралството и цената в БГ на енергийните борси . от които се вижда , че цените са сходни , даже у нас са малко по-височки . от което следва , че слънчевата централа се справя много добре и си продават всичко и са на печалба . а от което пък следва , на нас какво ни е , и що да не си оправим законите и правилниците и да правим същото ?! даже бих забелезал и по-успешно да го правим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Зелков - в линкът има ли колелца и графики, с които ме убеждаваше, че "слънчевите ферми" в Германия произвеждат 9% от токът в дори посред зима в 5 часа сутринта? Питам само - да знам да гледам ли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
Императорът
преди 3 години
Климатически неутралитет е невъзможен, впрочем възможен е само по един начин - изтребване на европейското население. Милион пъти по-лесно ще бъде *** като урсула, тимерманс и още няколко десетки вресливи *** просто да бъдат лиkвидирани. Въглището не е климатически неутрално. Природният газ - също. Атомчето не е - заради огромното количество гореща водна пара, което се изхвърля от ония ебасикомини. Слузта не е климатически неутрална. Перките не са климатически неутрални и западна Европа вече го усеща, макар никой не иска да признае. Е, няма как да караме само на черни плочки и на водноелектрически централи, макар строго погледнато и те не са неутрални, но да кажем, че въздействието им е микроскопическо. Време е да се решава - хората ли са по-важни - или климатът - който всъщност изобщо не ни обръща особено внимание ни на пушеците, нито на напъните. Да не говорим, че евродeбилите явно не правят разликата между нисковъглеродно и ВЕИ, щом насърчават т.нар. "биогоривата". Предлагам крeтеноидът тимерманс да дойде да поживее в западна Красна поляна една зима, за да усети разликата. Ще го държа на балконът - та това, което К 19 не можа да направи, да го свършат хъхрешките пушеци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
минуса директ ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
за феновете , това е слънчева ферма в ингилизко която е построена и се експлоатира БЕЗ СУБСИДИИ ... :))) ... са старичко е , от 2017 година , освен това ингилизко е една слънчева държава и доста по на юг от нас , пък ние не сме случили на климат и я има 2 месеца слънце я няма , през останалото време е мрак ... накратко 10Мвт панели + 6Мвтч батерии ... в линка най-отдолу има повече ... ibex : http://***.ibex.bg/ennordpool : https://***.nordpoolgroup.com/Market-data1/GB/Auction-prices/UK/weekly/?view=chartв линкчетата отгоре са средните цени за пазарът ден напред , българсият и ингилизите , няма зверски разлики , даже бих забелезал ингилизите имат малко по-ниски цени от нас ... :))) ... но пък си спират въглищните централи ... и това е самият проект ... :https://***.solarpowerportal.co.uk/blogs/in_defence_of_clayhillта тъй ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още