IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Кискинов: На пазара за електроенергия липсва логика

След обединение в общ енергиен пазар на Румъния, Унгария, Словакия и Чехия в четвъртък, ще се затворят някои от възможностите за спекулации, очаква експертът

21:29 | 16.06.21 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички фактори  на пазарите за електроенергия в момента водят до обратния извод. Цените са много високи без да има особена логика зад това и пазарите ще продължат да бъдат неустойчиви. Това прогнозира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването „В развитие“ адвокат Николай Кискинов, управляващ съдружник във „Владимиров Кискинов“.

„Цените на вредни емисии са устойчиви на около 50 евро. Няма аварии, има намалено потребление и сравнително студено време, но цените стоят много високо – това не са основните фактори“, посочи той.

Кискинов очаква при пълното разгръщане на летния сезон цените да се движат около 95-100 евро. Специалистът обърна особено внимание на пазарите, които се движат от очакванията на търговците.

„През уикенда традиционно се наблюдават по-ниски нива на цените за електроенергия. Тази събота цената е била 137 лева за различните сегменти, което е близо до цена за делничните дни. В неделя цената е била около 24-40 лв. Потреблението, предлагането и микса са били еднакви, но с фундаментално различни ценови нива. Няма и много възобновяема енергия. Всичко това означава, че пазарите в момента се движат произволно“, коментира експертът и разкри, че след този период цената се е върнала на нива 145 лв. - 166 лв.

Кискинов смята, че тези ценови нива са при едно сравнително ниско потребление в страната, което на моменти пада на 2800 Mwh. „Имаме много ниско потребление и много високи цени“, констатира той.

Експертът е на мнение, че след обединението в общ енергиен пазар на Румъния, Унгария, Словакия и Чехия в четвъртък, ще се затворят някои от възможностите за спекулации.

„Започваме все повече да вярваме на фючърсите в региона – нивата са стабилни, като се очакват цени от 81 евро за юли, 81 евро за третото тримесечие, около 70 евро за 2022 г., посочи Кискинов и и потвърди, че навсякъде очакванията са във възходяща посока. – Ако се вдигне търсенето или цените на емисиите, отново ще имаме ръст.“

Адвокатът обясни, че по подобен начин се държи и пазарът на природен газ, с очаквания за цени през юли от 28 евро, август – 30 евро, четвърто тримесечие – 27 евро. Това според Кискинов са сравнително високи цени, което „натиска“ и цената на електроенергията.

„Това ще е новата нормалност. Очаквахме тези високи стойности да са таван, а не ежедневието“, каза още той.

Какъв е ефектът на енергийния пазар от обединението между България и Гърция? Какво ще последва след бъдещото обединение на страната ни през октомври към румънската енергийна борса?

Повече за движенията на пазарите и ефекта от обединенията на европейския енергиен пазар може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “В развитие” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още