IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК е основният доставчик на резерви за енергийната система

От август 2020 г. ЕСО вече не организира търгове за студен резерв, а осигурява нужните ресурси чрез специална платформа

10:14 | 09.03.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Националната електрическа компания (НЕК) осигурява 79% от услугите, заявени от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за осигуряване на резерви на електроенергийната система. Това е записано в отговор на енергийния министър Теменужка Петкова до депутата от Обединени патриоти Юлиан Ангелов. Документът е публикуван в деловоството на Народното събрание.

От него става ясно, че през последните месеци ЕСО вече не плаща за разполагаемост на централи, а осигурява резервите си чрез специална онлайн платформа.

В нея участват производители, потребители и агрегатори, които могат да осигурят активиране на първично регулиране на честотата в рамките на до 30 секунди и вторично автоматично и ръчно регулиране на честотата и обменните мощности за до 15 минути.

НЕК участва в тази платформа и в качеството си на агрегатор - чрез водните централи и двете т.нар. "американски" централи в Маришкия басейн, както и в качеството си на производител като собственик на ТЕЦ "Марица Изток 2", посочва още Петкова.

През лятото на 2020 година с промени в законодателството бяха премахнати търговете за поддържане на енергийни мощности в студен резерв. Сега ЕСО може да разчита основно на ТЕЦ "Марица Изток 2" и водните централи, за да бъдат покрити неочаквани пикове в системата.

Това вече се видя при аварийното изключване на един от блоковете на АЕЦ "Козлодуй". Тогава за почти денонощие водните и кондензационните централи осигуриха нужната енергия.

От август 2020 г. ЕСО не е организирал търгове за студен резерв и не се разплаща за разполагаемост, категорична е Петкова в своя отговор до народният представител. По закон тази разпоредба трябва да се запази до пълната либерализация на пазара, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още