IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДК ще спести 1,25 млн. лева за ток от излизането си на свободния пазар

Конгресният център няма финансови затруднения, увери вицепремиерът Томислав Дончев

12:57 | 18.03.16 г.
НДК ще спести 1,25 млн. лева за ток от излизането си на свободния пазар

Ръководството на НДК е направило постъпки и Конгресният център вече е на свободния енергиен пазар, което ще доведе до намаляване на разходите за електрическа енергия в размер на 1,25 млн. лева през тази година, съобщи по време на парламентарния контрол вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на депутата Слави Бинев.

През 2015 година НДК е платил над 3,13 млн. лева за електроенергия на регулирания пазар.

Според Бинев НДК има големи задължения и не може да покрие сметките си за електроенергия. Дончев обаче съобщи, че информациите за неплатени сметки са спекулации, причинени от процедурата за преминаването от регулирания към свободния енергиен пазар.

Като цяло Конгресният център няма финансови затруднения и в сметките му има достатъчно средства за изплащане на разходите към доставчици, работници и служители, Националната агенция за приходите (НАП) и НЗОК.

Ръководството е направило и значителни допълнителни разходи за поддръжка на сградния фонд за покриване на критериите за събитията, свързани с предстоящото председателство на България на ЕС. Сред тях например са за изготвяне на технически паспорт на основната сграда, за обследвания за енергийна ефективност, за преустройство на Зала 2 и т.н.

Дончев беше категоричен, че следи внимателно изпълнението на проектите и няма да допусне сградният фонд да не е на ниво при "този важен политически ангажимент" на България - председателството на ЕС през втората половина на 2018 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още